07.02.2021
Timp de mai mult de un deceniu, au fost remarcaţi de turişti în ţinutele lor formale sau în haine de lucru.

Pălăriile lor moi, unele de tip melon, şepcile şi beretele sunt purtate ca nişte cărţi de vizită, aşa cum este cerut de diferitele lor asociaţii - constituie prin urmare, un adevărat punct de atracţie şi atrag toate privirile.

Locuitorii oraşului Sibiu îi cunosc pentru că le-au cerut să îi ajute de mai multe ori. Iar aceşti semeni puternici şi tinere energice nu ezită să comunice zâmbind.

În timpul atelierelor organizate în aer liber, ele creează, sub ochii privitorilor, minunate obiecte din fier forjat, elemente din lemn, artă din tăierea pietrei, realizează vitralii, ziduri de cărămidă sau ipsos, creaţii de haine şi coc pâini minunate, vândute fierbinţi.

Casa de la Sibiu care le serveşte drept refugiu, drept bucătărie comună sau drept cămin, şi chiar drept atelier, dacă este necesar, este ocupată în principal în sezonul de lucru de tinere femei şi bărbaţi din Germania şi Franţa, fiind însă prezente şi alte naţionalităţi. Toate sunt în procesul învăţării unor meserii, căutând fiecare drumul său, şi aducându-şi aportul la dobândirea şi la schimbul de cunoştinţe, realizând punţi între diferitele profesii, punţi care sunt foarte utile ulterior. Uneori, în momentele de odihnă, ei fac o fotografie de modă veche despre care vă voi povesti cu altă ocazie.

După ce i-am cunoscut pe mai mulţi dintre ei, am putut să-i fotografiez în timpul lucrului într-o biserică, în timpul creării unei fresce cu pigmenţi naturali, la repararea acoperişurilor sau în timpul unei sesiuni de portrete.

Desigur, împărtăşirea unei beri reci grozave sau a unui vin fiert nu va lipsi după o zi de muncă grea! Şi gâlgâitul aparatului de cafea Moka Express de la poalele schelei de lucru, cu un covrig apetisant - ce momente superbe, a fost atât de frumos!

Drumul calfelor este lung, deseori spre orizonturi îndepărtate şi durează câţiva ani, permiţând unora dintre ei să se întoarcă la casele lor. În spirit bun şi în împărtăşire, ca şi constructorii de catedrale.

Ne vedem curând, calfelor, urmaţi-vă calea cu bastoanele şi bagajele strânse în năframă.

Mulţumesc lui Cristian, Diana, Friedrich, Gaël, Johan, Raphael, Wesley şi tuturor celorlalţi ale căror prenume le-am pierdut în cotloanele memoriei mele...

(25 ianuarie 2021, Sibiu, România, Europa)

(Louis Guermond, traducere de Dinu Lazăr)




















casacalfelor.ro/casa-calfelor/ / fr.geneawiki.com/Bâtisseurs_de_cathédrales

0 comentarii

Publicitate

Sus