13.09.2005
Sînt disperată. Dis-pe-ra-tă. Nu mai am idei. Am rămas în pană. Da' rău de tot. Zerfor, ai nid help. Îmi bat la cap toţi prietenii: inter_zise e în situaţie de criză. Gestionarul e pe moarte, ajutaaaaaaţi-l să iasă din blocajul psihic şi pompaţi inspiraţie. Vă rooooog, spuneţi-mi ce-aţi mai păţit, cine v-a persecutat, cum aţi... ia staţi un pic. lola_kundera zice că şi ea a trecut recent printr-o situaţie de criză. Hehe. Mi-am găsit subiect. Subject: Cum să scapi de controlori.

*


lola_kundera aka Andreea stătea în staţia de autobuz Grădina Cişmigiu. Abia se întîlnise cu altcineva_remix aka Dan. Se tot "frichineau" - cum zic ei doi - unde să se ducă la cafea. Şi altcineva_remix zice: luăm troleul pînă la UNATC şi te duc eu într-un loc unde fac un cappucino veramente meraviglioso, d'ăla adevărat, cu spumă de lapte şi scorţişoară şi ciocolată şi hai că vine troleu'. O ia pe lola_-n braţe şi-o aruncă în cuşcă, înainte ca ea să-i poată spune că n-are bilet. Dar se pare că norocul le surîde: nu e nici o ameninţare la orizont şi prind, pe deasupra, două locuri libere, chiar lîngă uşă. În claustrofobia ei, lola_ preferă să stea la margine şi să-l înghesuie pe altcineva_ la geam. Relaxaţi, visau amîndoi la il meraviglioso cappucino, se bucurau de plutirea uşoară pe străzile - culmea! - aerisite, cînd, hop - duşmanul mîrîie în spatele lor la o băbuţă: "Biletul sau abonamentul." Hait, zice lola_, am încurcat-o. altcineva_ avea abonament, dar ei tocmai îi expirase. Nici băbuţa n-avea. Nici bilet, nici abonament. Îşi cere scuze: că l-a uitat în sacoşa cealaltă de rafie, aia violetă, mamă, am lăsat-o acasă că nu se asorta cu rochia asta.

Cine are puţin simţ al umorului apreciază la maxim o astfel de replică. Dar controlorul - serios, ar trebui verificaţi oamenii ăştia - începe s-o ia în primire la modul agresiv. Că e tîmpită, că pe el nu-l interesează ce-a schimbat ce n-a schimbat ce-a asortat ce n-a asortat, plăteşte amendă. Între timp, cînd îi dau băbuţei lacrimile, îşi zice că ar fi bine s-o lase în pace o vreme şi trece la altcineva_ şi lola_ - în ordine inversă, pentru că ea stătea la margine.

altcineva_ îi întinde liniştit abonamentul, lola_ se face că nu-l găseşte. E, oricum, un pachet de nervi. În mod normal ar fi plătit amenda, însă felul în care se purtase domnul în uniformă cu băbuţa a scos-o din pepeni. Decizia a luat-o pe loc, cînd l-a auzit spunîndu-i bătrînicii: "Imediat coborîm şi vă fac proces verbal. O clipă, să scap şi de domnişoara." Şi apoi, către ea: "Ei, aveţi sau n-aveţi?". Troleul parca la Universitate în momentul în care lola_ s-a ridicat şi i-a răspuns din mers: "Nu, n-am. Şi îmi pare foarte rău pentru dumneavoastră, dar eu cobor aici." Uşa troleului era deja deschisă. Omul cu controlul zice, nevenindu-i să creadă: "Sigur, coborîm şi facem proces verbal". "Nici nu mă gîndesc, după cum v-aţi purtat cu biata femeie." - punctă lola_, care, cum spuneam, s-ar fi supus legii dacă n-ar fi fost încălcată alta - cea a bunului simţ. Drept urmare, coboară cele două trepte, de-a dreptul ofensată, cu gîndul să-l mai şi reclame pe individ. Controlorul o prinde de mînă şi o trage înapoi în troleu. Ea se smulge şi o ia la fugă spre staţia de taxiuri. Controlorul rămîne perplex. La fel şi altcineva_remix, care se uită după ea cu nasul lipit de geam şi se bucură de adrenalina ajunsă la un nivel foarte înalt. Îşi dă seama la timp că e cazul să iasă din anchilozare şi s-o ia din loc. Iese şi el din troleu, exact în clipa în care lola_ sărea într-un taxi. Din cauza sincronizării perfecte, altcineva_ n-o vede. Se panichează un pic - e mult mai nebună decît o credea. O sună pe mobil. O întreabă disperat unde e. Noroc cu ochii ei ageri: altcineva_remix priveşte şocat cum un taxi frînează brusc în faţa lui şi o mînă îl trage înăuntru, după care maşina porneşte în trombă. lola_, instalată comod în dreapta şoferului, scoate afectată un lollipop din geantă şi începe o degustare foarte zgomotoasă. altcineva_ zace pe bancheta din spate, complet terminat de fluxul de adrenalină. Printre plescăituri şi yummo-uri, lola_ îi adresează un zîmbet condescendent. "Ştii" - zice ea foarte încîntată de propria persoană - "m-am gîndit că decît să-i dau nenorocitului ăluia bani pentru amendă, bani pe care oricum şi i-ar fi băgat în buzunar, mai bine mergem cu taxiul să bem cafeaua aia. Fac eu cinste." - şi continuă să se ocupe de lollipop-ul care strălucea vesel în soare.

A fost cel mai bun cappucino pe care l-au băut vreodată.


*


Nu mi-e foarte clar dacă asta e cea mai fericită modalitate de a scăpa de controlori. Probabil că nu. Dar situaţia era una de criză. În primul rînd, lola_kundera şi-ar fi luat bilet dacă ar fi putut. În al doilea rînd, băbuţa chiar era foarte simpatică şi nu merita un astfel de tratament. În al treilea rînd, controlorul nu intra deloc în peisajul acelei zile, cînd lucrurile erau nesigure şi riscau să se transforme brusc în situaţii-limită.

Dar în mod ciudat, elementul care i-a propulsat pe altcineva_ şi pe lola_ în situaţia de criză m-a salvat pe mine dintr-una. Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără acel controlor. Pînă la urmă, poate că nici nu trebuie să scapi de controlori. E bine ca ei să existe.

0 comentarii

Publicitate

Sus