Ştiu oare domniile voastre ce poţi face cu zăpada?
Mai întâi dis de dimineaţa când mergem împreună să cumpărăm chifle proaspete de la brutaria villajului (de astă dată în spatele tejghelei îi în mod invariabil o bătrânică îmbrăcată într-o fustă mare, neagră, lucioasă. Mai are o camaşă cu un guler dantelat alb şi un coc, un ponci mic şi sever în vârful capului de parcă ar fi o japoneză bavareză, are ochelari şi ne dădăceşte să ne închidem fîş-fîşurile şi să ne punem fular că-i frig, de fiecare dată îi dă prinţesei mici un preţel mic şi dulce) scoatem limba să prindem fulgi, nu prea voiesc ei vânturaţi cum îs şi atunci alergăm cu limba scoasă după danşii. Îs reci şi pufoşi, prinţesa mică zice ca au gust de pastă de dinţi, nu ştiu de ce, ai mei au gust de cafea.
La vremea prânzului, în spatele terasei cabanei din munte ne punem ochelarii de soare şi ne huţtunăm înainte şi'napoi fiincă atunci sclipeste frumos, în miriade de mici sclipiciuri... mai apoi se ia un ţurture de mărime mijlocie şi se rupe în două. O bucată mai mare se pune'n paharul lui pap să-i răcească licoarea. Bucata mică se ţine pentru seara, ca sa aiba papa gheaţă, o păstram în congelatorul frigiderului.
Când ne întoarcem spre hotel, amiaza târziu şi trecem prin pădurea de brazi încărcată cu zapadă pufoasă, scârţîim zăpada cu ciubotele şi apoi tăcem, ascultăm să auzim dacă nu cumva ne raspunde vreun trol în vuietul padurii...
-Pap!? Chiar îs troli, aici in pădure?
Îi raspunz ca da, ştiu că nu sunt, dar acum nu-s prea sigur, oare...
******
Bitte Schoen
Ori de câte ori trecem prin faţa căsuţei de lemn de la liftul pârtiei de schi, prinţesa mică îşi exersează limba germană, îi întinde bavarezului abonamentul:
- Bitte Schoen!
Domnul îi răspunde:
- Danke Schoen!
Apoi îl perforează graţios în forma unei mici inimi, ţac-pac şi-l restituie posesoarei de drept, rosteşte:
- Bitte Schoen!
- Danke Schoen! se răspunde cu o voce subţirică. Apoi prucedem în duo către domnul care ne potriveşte scaunul liftului sub popouri foarte atent şi tandru, mai ales cu popoul plozilor.
Repetă chestia asta de sute de ori pe zi şi are graţia şi gingaşia unui mim in şubă.
- Bitte Schoen!
- Danke Schoen!
Hotărâm să-i numim domnul Bitte şi domnul Danke, nu crez ca se supară.
Spre seară când cu obraji în flăcări îşi pune capul pe perina albă, şopoteşte, Danke Schoen pap, pentru ziua frumoasă. Hmm, puterea exemplului din nou and again.
- Bitte Schoen! Noapte bună!
Iaca şi o reţetă de la doamna Berthilde care ştie cum să faci brânză bună ca-n Bavaria:
Gut chäs ze machen. So du dy topfen mit dem gauffen tust in das chaskar, so salcz es nach einem yeden gauffen vnd zu lesst salcz aussen vmb vnd vmb. Der chäs ligt ein gantz jar vnd fault nit.
******