24.05.2022
Asia mea, decembrie 2016
Eram la finalul călătoriei mele în Thailanda. A doua zi urma să iau avionul și să mă întorc acasă. Profitam cu aviditate de ultimele ore. Încercam să mă apropii de acest monstru neîmblânzit, Bang-Kok, să-i surprind inima, să-i simt respirația, gustul, sufletul. Hoinăream fără un scop precis, mă uitam la oameni și fotografiam în neștire, urmărind să "iau" cât mai mult cu mine. Am făcut câteva poze în labirinticul Chinatown, printre piramidele de fructe și orezul cu mirodenii. Mirosul de rață caramelizată m-a urmărit peste tot. Pe strada Yaowarat, care devine electrică în cursul amiezii, am mâncat cel mai bun crab ever! Ador bucătăria thai! Chapeau!




Cea mai vizitată țară din Asia de Sud-Est, Thailanda e o combinație irezistibilă de peisaje magnifice, servicii de cea mai bună calitate, insule cu nisipuri fine, temple tulburătoare, bucătărie de excepție și distracție de noapte cât cuprinde. De fapt, Thailanda e ca o Matrioșka ce ascunde alte Thailande, din ce în ce mai mici și mai greu accesibile vizitatorului.

Thailanda nu dezamăgește pe nimeni. Ea are ceva de oferit fiecărui călător în parte. Numită Siam până în 1939, Thailanda e singura țară din Asia de Sud-Est care nu a fost niciodată colonizată și singura din Indochina care nu a fost comunistă.

Siamul și-a câștigat independența încă din 1238, după ce a ieșit de sub stăpânirea Imperiului Khmer. În 1782 a venit la tron dinastia Chakri care guvernează și astăzi, prin regele Rama al X-lea.


Toate ghidurile turistice spun că în Thailanda se vorbește engleza. Uneori însă lucrurile cele mai simple se transformă în misiuni imposibile.
Am cerut o furculiță într-un restaurant. Rând pe rând, trei chelneri au venit să mă întrebe ce doresc și apoi s-au strâns toți în cerc și, după îndelungi deliberări și vociferări, mi-a fost adusă o lingură.

Numele locului în care vreți să ajungeți e bine să îl aveți scris în thai. Nu mizați, ca mine, pe faptul că ați putea imita pronunția lor.
Eu am căutat, cu un taxi, timp de două ore gara principală din Bangkok și, ajunsă la capătul puterilor, mi-am imaginat că dacă fac ca trenul, la propriu, o să fiu mai ușor înțeleasă; taximetristul m-a dus la un magazin de jocuri. Harta în engleză nu îi spunea absolut nimic.
Și să nu uit, Bangkok e orașul cu cele mai multe cabluri electrice. Păduri de cabluri, în viața mea nu am mai văzut așa ceva!

 

Înarmați-vă în fața neprevăzutului și nu lăsați ca inerentele mici încurcături să vă întunece călătoria. Am fost în atâtea locuri minunate: misterioasele temple din nord; străvechea capitală Ayutthaya, ale cărei palate le-am admirat îndelung; sudul cu stațiuni rafinate și peisaje divine. Amintirile mele cele mai intense se leagă de Satul lui Buddha. Acolo, în golful liniștit, aș vrea să-mi petrec toate iernile. Acolo, în Țara Surâsului.

0 comentarii

Publicitate

Sus