Un astfel de bazar al nostalgiei este găzduit de blogul La Trecut, un muzeu online care adună amintiri, fotografii, melodii, postere şi impresii din vremurile în care atribuiam lipiciului alb cu lopăţică nu doar capacităţi adezive, ci şi nutritive.
Oricine îşi poate adăuga propria amintire pe site, fie expediind un email autorului ([email protected]), fie înscriindu-se ca membru. În mod ciudat, colecţia de suveniruri este totodată comună şi personală: oricine îşi poate recunoaşte copilăria într-o imagine din desenele animate Lolek şi Bolek sau la vederea unei fotografii cu celebra trusă de matematică roş-aurie, cu echer, raportor şi compas. O simplă numărătoare
"an tan te
dize mane pe
dize mane compane
an tan te"
stîrneşte nostalgia altor 40 de oameni care îşi adaugă, fiecare, poeziile copilăriei. La vederea copertei albastre a cărţii Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi, Diana îşi aduce aminte despre cît de mult îi plăcea de doctorul Aumădoare, iar altcineva se gîndeşte cu pofta copilăriei la siropul de pepene pe care îl făceau piticuţele. Pe site, gustul trecutului, cu aromă de Cico şi Pepsi la negru, savoare de Jelibon şi gumă Cincin cu fotbalişti, cheamă o altă nostalgie - cea a auzului, stîrnită de vederea magnetofonului cu benzi multicolore al părinţilor sau a casetofonului de pe care se încărcau, cu scîrţîituri groaznice, jocurile Pac Man, Saboteur 1 şi 2 sau Barbarian.
Reclamele comuniste "Nici o masă fără peşte oceanic" sau la Unirea, magazin universal (Unicate, Noutăţi, Inedit, Rapid, Eleganţă, Ambianţă), se amestecă nediscriminatoriu cu cele de la începutul anilor '90: "V-am prins vrăjitoarelor!" (despre care membrii site-ului nu mai ţin minte dacă a fost pentru televizorul Elcrom, primul color fabricat în România, sau pentru calculatoarele Felix) şi "Titan Ice... AAAH - altă viaţă!".
Jocuri confecţionate, de masă sau electronice (folosite în special în timpul orelor, pe sub bancă), muzica desenelor animate sau cea disco, lampa cu gaz a bunicii şi crema de mîini Doina a mamei, culegerile de probleme la matematică şi oracolele pline de inimioare, almanahul "Cutezătorii" şi amintiri despre filmele dublate de Irina Nistor - toate îşi găsesc locul pe acest blog care se conjugă la timpul trecut. Şi dacă vi se pare că din colecţie lipseşte ceva, nu ezitaţi să vă adăugaţi propriile exponate. Vor deveni şi ale noastre.
Poezii de stradă
nenea nae face baie
şi se scarpină la coaaa
aaana miţa biciclista
a căzut şi şi-a rupt piii
iiitpalac într-un copac
mie-mi vine să mă caaaa
aaalu' trage la căruţă
fetele mă trag de puuu
uuune mîna pe-nvăţat
că nu eşti de măritat
*
Cireşica are mere,
Cireşel vine şi cere
Cireşica nu se-ndură
Cireşel vine şi fură
Cîte mere a furat
Ci-re-şel?
*
papa gem, papa gem,
că salam nu mai avem!
*
Una mia suta lei
Ia te rog pe cine vrei
Din grămada cu purcei
Alege pe cine vrei
Dacă n-ai pe cine
Ia-mă chiar pe mine!
*
oan ciu fri
pamela vrea copii
şi bobi nu o lasă
că este prea frumoasă.
(Articol preluat din Suplimentul de cultură, aprilie 2006)