03.01.2023
tuktuk.ro, aprilie 2011
Imaginează-ți un cartier de zgârie-nori.
Clădiri cu zeci de etaje, în care lucrează zi de zi japonezi workaholici, îmbrăcați în costume negre. Și care, de la ferestrele birourilor lor, văd zi de zi o pată verde. Acea pată este un parc de o frumusețe răpitoare. Unul pe care niponii îl numesc, de fapt, grădina, pe care l-au botezat Hama-rikyu și care se întinde pe un vechi domeniu feudal ce aparținea unei familii nobile.


N-aș recomanda să mergi în Tokyo și să vezi un... parc, dacă acesta n-ar avea atât de multe elemente spectaculoase. Care ar fi acestea? Începând cu pinul de 300 de ani, despre care se spune că ar fi fost plantat de shogunul Ienobu, fiul lui Tsunashige, cel care a fondat parcul ce făcea parte din domeniul familiei Tokugawa.


 Continuând cu eleșteul Sensui, care are 9000 m pătrați și care ocupă cam un sfert din suprafața grădinii, dar și patru insule, două dintre ele putând fi accesate pe poduri. Pe eleșteu - o mulțime de rațe. În apă - o mulțime de crapi (crapii koi, clasicii crapi portocalii prezenți în apele asiatice).

 O mulțime de flori (de la azalee la iriși), arbori și arbuști (de la cireși la caiși), plus câteva case ale ceaiului (prima, construită în 1707), cochete și discrete ca niște japoneze în chimonouri, pajiști perfecte pentru câteva ore de picnic și, în general, peisaje diverse și calde, străjuite de privirile de sticlă și oțel ale clădirilor ce sfidează norii - toate astea fac din grădina Hama-rikyiu o incredibilă oază de liniște în mijlocul unui oraș atât de agitat și aglomerat ca Tokyo.


Intrarea nu este liberă: te va costa 300 de yeni (circa 3 euro) dar cu siguranță merită să-ți petreci aici măcar două ore într-o zi călduroasă (program de vizitare: 9-17). Contrastele peisajelor te vor ameți dar îți vei căpăta imediat liniștea grație incontestabilei puteri de atracție a grădinii.

TukTuk recomandă să servești un ceai verde în casa ceaiului din grădina Hama-rikyu. Costă 500 de yeni (circa 5 euro) și te zenifică. În special digestiv.




0 comentarii

Publicitate

Sus