17.01.2023
tuktuk.ro, septembrie 2013
Cheile Nerei - această zonă superbă din sud-vestul țării, are un potențial turistic uriaș, pe care din ce în ce mai mulți români se încumetă să-l descopere. Această zonă din județul Caraș Severin este, la prima vedere, mai greu accesibilă turiștilor din întreaga țară.

 Dar lucrurile nu stau chiar așa. Din București în Sasca Montană (punctul de plecare cel mai bun pentru oricare dintre obiectivele de mai jos) ajungi în circa 7 ore, urmând traseu Pitești - Craiova - Drobeta Turnu Severin - Oravița (sau, ca alternativă dacă vrei să vezi pe drum și Dunărea la Cazane sau la Porțile de Fier - cu peisajele superbe aferente - poți urma acest traseu, care se continuă prin localitatea Moldova Nouă).


O frumusețe sălbatică, pe alocuri virgină, marcată de povești și legende frumoase, de oameni calzi și de bucate alese - iată cu ce te întâmpină această zonă în care poți petrece fără regrete o vacanță de nota zece. Și apropo de această cifră, iată zece locuri de neratat în Cheile Nerei, cu mențiunea că pe lângă ele vei întâlni încă măcar atâtea altele către care merită să-ți abați pașii.

Cascada Văioaga

Aflată în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, pe cursul râului Bei, Cascada Văioaga este una dintre cele mai frumoase din întreaga țară. La ea se poate ajunge mergând pe jos, de la intrarea în Parc (unde vei plăti o taxă de 5 lei), urmând drumul spre Păstrăvărie sau cu mașina, pe același drum forestier. După 2 km, pe partea dreaptă, vei vedea panoul ce semnalizează prezența cascadei. Cobori câțiva metri și te trezești într-un cadru natural superb, în care vedeta - Văioaga - își face numărul cu zgomot, protejată de un trunchi de copac a cărui diagonală dramatică îi sporește frumusețea.


Ochiul Beiului

În Parcul Cheile Nerei - Beușnița, vei lăsa mașina (în caz că ai ajuns cu ea până acolo) la Păstrăvărie și vei porni pe jos către Lacul Ochiul Beiului, primul obiectiv al traseului (cel de-al doilea urmând să fie Cascada Beușnița). După aproximativ o oră de traseu rezonabil, ajungi la un lac cu apa turcoaz, încremenit în mijlocul pădurii, înconjurat de copaci umbroși. Lacul carstic e alimentat de un izvor (motiv pentru care nu îngheață pe timp de iarnă), are o adâncime de aproximativ 3,5 metri și o suprafață de 284 mp. Culoarea se datorează dioxidului de carbon și calcarului de pe fundul lacului, acolo unde poți zări peștii jucăuși.
Ochiul Beiului (foto: Călin Stan)


Există o mulțime de legende și superstiții legate de acest lac special. Una dintre ele spune că, pe vremuri, un turc odios care stăpânea aceste ținuturi, avea un fiu cu ochi albaștri, care s-a îndrăgostit nebunește de o localnică, întâlnită în Poiana Florilor. Iubirea lor a ajuns curând la urechile turcului, care s-a supărat îngrozitor pentru faptul că fiul său iubește o valahă. Așa că și-a trimis oamenii să o ucidă. Mult prea supărat, amorezul a plâns continuu, apoi a decis să-și pună capăt zilelor. Se spune că lacul s-a format din lacrimile scurse din ochii albaștri ai tânărului turc.




Cascada Beușnița

Lași în urmă Ochiul Beiului și-ți continui drumul urmând triunghiul albastru, către Cascada Beușnița, până la care vei face circa o jumătate de oră, în urcuș lejer. Calcarul dizolvat de apa râului Beu (Bei) a modelat, în timp, o mulțime de formațiuni care au dat naștere cascadelor. Cea mai spectaculoasă are o înălțime de circa 15 metri și e îmbrăcată în mușchi verde. Pentru a-i vedea cu adevărat spectacolul e bine să ajungi primăvara sau toamna, când râul are volum. În verile secetoase e posibil ca Beușnița să fie secată. Dar asta nu te va face să regreți că ai bătut drumul până la ea: cavernele săpate de apă în calcar sunt și ele subiecte perfecte pentru fotografii reușite.


Lacul Dracului

Inițial lac subteran, în peștera cu același nume, Lacul Dracului a ajuns în actuala formă prin prăbușirea tavanului peșterii. Pentru a da cu ochii de el trebuie să pleci din Sasca Romană către Cantonul Damian, apoi Poiana lui Vogiun și o coborâre până la lac, aflat în vecinătatea malului Nerei. O altă variantă este din Sasca spre Cărbunari și Șopotul Nou, apoi pe un drum forestier și o coborâre continuă de la jumătatea acestuia.


Numele ochiului de apă albastru-verzui vine, desigur, de la o altă legendă (sunt mai multe, dar aceasta pare să fie cea mai populară), destul de ciudată: se zice că era un bătrân pastor care își mâna caprele în jurul acestui lac. La un moment dat, în calea lui s-a ivit un om mic de statură, care i-a cerut bătrânului să-i prăjească un pește fără ca acesta să se îndoaie. Bătrânul s-a învoit dar i-a cerut și el omulețului să-i prăjească un cap de țap fără ca acestuia să i se arate dinții. Moșul a prăjit peștele drept dar, în mod evident, dinții țapului au ieșit la iveală, după ce focul a mistuit carnea. De ciudă că a fost păcălit, omulețul s-a aruncat în apele lacului în vreme ce bătrânul și-a spus în sinea lui că tocmai a dat de Dracu'. Motiv pentru care așa a rămas și numele apei: Lacul Dracului.




Cascada Șușara

Cascada Șușara se află pe cel mai lesne traseu de urmat (cruce albastră), din Sasca Montană, pe cursul râului Șușara, circa 40 de minute de mers normal, cu o porțiune un pic mai dificilă, în care trebuie să faci echilibristică pe lângă un perete (asta ca să nu cazi în apa râului, adâncă de... 20 de cm).


 Cascada în două trepte are circa 15 m înălțime iar apa cade pe un fir subțire, pe stânca îmbrăcată în mușchiul verde, într-un bazin cristalin. Poți include Șușara într-un traseu mai lung, de circa 4 ore, care include ca punct final Lacul Dracului, trecând prin Cracu Porcului și La Scaune.




Mânăstirea Nera

Mânăstirea Nera este o mănăstire relativ nouă, terminată în anul 1994, construită în stil moldovenesc (poartă hramul Cuvioasei Paraschiva). Interesant este că, aici, viața monahală pare destul de intensă: măicuțele (care sunt foarte scrupuloase în privința fotografiilor) îngrijesc albine, cresc plante medicinale, există ateliere de croitorie și pictură, se pare chiar și un cabinet stomatologic, iar toate "roadele" se regăsesc în magazinul amenajat în apropiere, unde poți cumpăra miere, săpunuri organice din diverse extracte, siropuri, bitter, tincturi, unguente, ceaiuri etc. Toate se pot comanda și online aici, cu alte cuvinte măicuțele fac și bani, nu doar se roagă.
Mănăstirea Nera (foto: Călin Stan)




Cascada Bigăr

Cu ceva vreme în urmă, site-ul The World Geography (și nu National Geographic, așa cum greșit au interpretat unii) a scris despre Cascada Bigăr, incluzând-o într-un top al celor mai frumoase cascade unice din întreaga lume.
Cascada Bigăr (foto: Cristi Nistor)

 Situată pe paralela 45, pe DN57b, la 12 kilometri de orașul Bozovici, cascada era, într-adevăr, de o frumusețe aparte, fiind alimentată de un izvor ce se scurge în cursul de apă al râului Miniș. Particularitatea ei consta în faptul că apa curgea în mod uniform pe o stâncă imensă în formă de ciupercă, "îmbrăcată" în mușchi de culoare verde.






Din păcate, în iunie 2021, Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauza fisurilor din corpul de travertin al acesteia. Cu toate acestea, ea ar trebui să rămână în continuare o atracție a zonei și un argument pentru vizitarea celorlalte căderi de apă din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, cel puțin la fel de interesante și frumoase.
Cascada Bigăr după prăbușire (Foto: Sima Ana-Anda)

Cascada e foarte ușor de reperat, fiind situată chiar pe șoseaua dintre Anina și Bozovici. În zile aglomerate, mașinile parchează năvală blocând o bandă de mers. Intrarea în așa-zisul parc natural costă 5 lei, bani care nu se știe unde se duc, din moment ce amenajările sunt aproape inexistente. Dar nu asta e esențial ci cascada în sine, ce poate fi fotografiată atât de sus, cât și coborând până la baza "ciupercii".

Sasca Montană

Orice aventură pe Cheile Nerei începe, în mod logic, din localitatea Sasca Montană, o comună care șerpuiește la poalele dealului Gheorghe și care se află la 25 km de Moldova Nouă, la 40 de Bozovici și la 30 de Oravița. Sasca Montană, împreună cu satele ce-i aparțin (Sasca Romană, Slatina Nera, Bogodinț și Potoc) adună în jur de 1500 de locuitori. Localitatea e un mix de case părăsite și clădiri renovate, care-i dau un aer pe alocuri straniu, dar totodată fermecător. Pe vremuri prosper centru minier (în zona Sasca Montană - Moldova Nouă au existat în trecut circa 100 de mine), Sasca trece azi printr-un evident proces de ecologizare.


În Sasca poți vizita muzeul, care reflectă tradițiile locului - piese de mobilier, ceramică, covoare realizate manual, diverse obiecte, roci și minereuri din minele închise etc. sau poți merge - în spirit eco - la Casa Verde, un experiment ecologic ce seamănă cu o așezare a unui hobbit, amplasată pe malul drept al Nerei, la 2 km după ieșirea din comună. Un alt obiectiv interesant din Sasca Montană este biserica romano-catolică, terminată în anul 1751.


Comuna păstrează, încă, o parte din vechile tradiții (de pildă, în Sasca Romană și Potoc se sărbătorește în continuare Fasangul, un fel de carnaval ținut înainte de Lăsata Secului). În plus, aici a avut loc în fiecare an festivalul de muzică Rocker's Challenge, care adună nume importante din peisajul muzicii rock de la noi și de afară, tradiția fiind continuată de concertele rock ce se desfășoară în mod constant la Rocker's Inn.


Cheile Nerei

Nu poți scrie despre locuri de văzut pe Cheile Nerei fără să menționezi... Cheile Nerei! Iubitorii muntelui vor porni cu siguranță pe traseul de 9-10 ore (banda roșie), de-a lungul râului Nera, pentru a admira frumusețile sălbatice ale acestei zone. Punct de plecare: Șopotu Nou. Punct de sosire: Sasca Montană. Sau invers. Vei trece pe la Lacul Dracului, prin Ogașul Porcului, prin La Cârlige (unde trebuie să traversezi Nera), pe la Peștera Porcului și Peștera Dubova, vei ajunge la Turnul lui Beg și cantonul Damian, Dealul Caraula și Podul Bei precum și tunelele săpate în stâncă.


Primăvara sau la începutul verii, pe râul Nera se poate face rafting. Mai greu, aproape imposibil acest lucru, în lunile secetoase, atunci când apa scade pe alocuri sub limita acceptabilă pentru acest gen de distracție.


La tunele

În funcție de ce traseu alegi să faci, fie că pleci într-o excursie de o zi pe cheile Nerei, fie că alegi un traseu ușurel până la Ochiul Beiului sau Beușnița, vei avea ocazia să treci prin aceste tunele săpate în stâncă. Cei mai leneși le vor depista ușor, chiar la intrarea în Rezervația Cheile Nerei - Beușnița, imediat în partea dreaptă, înainte de pod. O succesiune de câteva tunele (sunt 7), unele mai lungi, altele mai scurte, mai joase sau mai înalte, care se parcurg destul de rapid și care lasă, între ele, peisaje superbe asupra cheilor în sine.



0 comentarii

Publicitate

Sus