Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Sport de poveste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Copilul care fierbe în mămăligă se numeşte Santiago...


Cosmin Stăniloiu

20.05.2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Copilul care fierbe în mămăligă se numeşte Santiago
(şi nimeni nu vorbeşte cu ea)

Rapid a câştigat duminică seara al treilea titlu de campioană din istoria sa, remizând în Cotroceni, după ce Steaua a pierdut la Constanţa. Duminică dimineaţa, Leonard Doroftei l-a bătut măr pe Spadafora, dar arbitri au zis că cei doi boxeri au fost, de fapt, egali. O dreptate şi o nedreptate, dacă iau în calcul parcursul constant al Rapidului în campionat şi evidenţa superiorităţii lui Doroftei. Şi mie mi-e gândul la altele, de vreo cinci zile. Nu zic că am dreptate, dar iată cum văd eu lucrurile.

Benigno a avut un vis. Un vis care s-a repetat de două ori. Se spune că dacă un lucru se întâmplă o dată, e foarte posibil să nu se mai repete, dar dacă se întâmplă de două ori, sigur va fi şi o a treia dată. Chiar şi ţiganii care umblă cu circul ar putea spune ce înseamnă un vis repetat de două ori. Copilul fierbe însă în mămăligă, pentru că nimeni nu-l iubeşte. Oamenii mari se străduiesc să-şi uite visele de copii şi se chinuie să nu viseze dincolo de ei.

Benigno o iubeşte pe Alicia, Marco n-o iubeşte pe Lydia, Santiago nu ştie încă ce e dragostea, pe copil nu-l iubeşte nimeni. Maktub! Santiago a învăţat pe câmpiile Andaluziei încotro se îndreaptă Levantul, vântul despre care a auzit că vine din deşert. Acum vrea să afle şi ce poartă cu el acest vânt. Copilul fierbe în mămăligă şi nu înţelege, pentru că nimeni nu-l iubeşte. Marco scrie cărţi care-l ajută pe Benigno să facă singurul lucru pe care nu l-a putut face pentru Alicia: să călătorească. Copilul fierbe în mămăligă şi visează Lumea. Merită să plângi pentru asta, îşi visează Marco amintirile. Amintiri cu Piramide mutate în Cuba, unde Benigno visează o fată tristă. "Vorbeşte cu ea!" îi spune el lui Marco, fără să ştie că acesta nu crede. Nu crede pentru că n-o iubeşte pe Lydia. Îi e frică, dar adevărul e că o iubeşte pe Alicia. Altfel de ce ar mai veni să-şi ia la revedere de la ea, spunându-i lui Benigno, în acelaşi timp, că Alicia nu e capabilă să spună "Da"!? Marco poate vorbi cu Alicia pentru că o iubeşte, chiar dacă ea nu poate răspunde în nici un fel; de fapt, el presupune că nu poate răspunde, sperând că-l aude. Copilului nu i se spune nimic, e lăsat să fiarbă în mămăligă. Lui Santiago îi e frică între nisipuri, căutându-şi Legenda.

Două cărţi şi un film vorbesc despre acelaşi lucru: dragostea poate! E în stare de orice lucru nevisat. Copilul fiert în mămăligă al Aglajei Veterany e trist şi neiubit. Flăcăul Santiago, din Alchimistul lui Coelho, se caută pe el însuşi şi se descoperă într-o dragoste a deşertului. Marco şi Benigno se completează în două iubiri diferite. Unul pentru celălalt, amândoi pentru Alicia.

Dragostea. Tuturor le lipsea şi chiar fără să ştie o căutau. Copilul fierbe în mămăligă şi se numeşte Santiago. Cineva trebuie să vorbească cu ea. Chiar şi Lydia, toreadoare ce pare neiubită, o găseşte la Nino de Valencia, reîntors ca să vorbească cu ea. Chiar dacă târziu, dragostea se aşterne peste chipul cioplit al femeii ce s-a luptat cu taurii. Aşa cum, fără să ştie, dragostea lui Benigno a "înviat-o" pe Alicia, îndrăgostită în vis de Marco.
De cinci zile mă gândesc că fiecare dintre noi e un copil fiert în mămăligă, numit Santiago. Să vorbim cu ea! Maktub!Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bayern şi povestea ei cu suedezi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Din Scandinavia, un fotbal epic (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimele lacrimi (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro În pas cu Paul (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cu mingea, pe apă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer