19.07.2023
Silvia Ștefan
Mulțumește-te cu puțin, i-au repetat de mică. Vorbește mai încet. Copila creștea și nu mai ieșea din pătrățelul ei. Nu îndrăznea să viseze, nu lua inițiativa unui răspuns la cursuri, lâncezea în adevăruri băgate-n cap cu pâlnia. Ajunsese să accepte în viața ei bărbați mici, care-o mototoleau și-o aruncau dintr-un colț în altul. Într-o seară, s-a cocoțat pe zidul din Saschiz și a țipat din toți rărunchii. S-au cutremurat și valea și inima ei când i-a răspuns ecoul: poți, Silvi. A sufocat micimea, i-au crescut aripi.

Iulia Biro
După atâta muncă, macheta este gata: turnuri, roți zimțate, rampe, tobogane, totul e acolo. Inima îi bate ca nebuna. Ca și altădată, îl îmbată puterea avută asupra bucății de lume pe care o creează. În orice moment poate să abată mâna peste tot și să îi anuleze existența. Trage de timp. Rânjește. Întinde mâna, apoi o retrage. Îi dă târcoale plăcerii. La fel face și cu proiectele lui mai lungi, oamenii pe care îi crește și îi zdrobește. Îi place să fie un zeu crud.

Florin Tamaș
E o pasăre? E un avion? E superman? Ai mei n-au avut habar, cât de sus pot eu să sar. Cine a-ndrăznit s-adune într-un cuvânt, alb și negru, cer și pământ? Păi, ăsta-i Omul. De la Icar la Manole, de la Zburător la Luceafăr, de la Vlaicu la Vuia și Coandă, de la Gagarin la Leonov și Komarov, de la Yeager la Armstrong și Lovell, până la Enterprise, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis, Endeavour. Houston, we've had a problem. Cât de la Eminescu la Brâncuși, Enescu, Pasărea măiastră și Nichita.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2023, grupul are 11.540 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus