26.07.2023
Florina Hegedüs
Irinuca e mamă devotată, are cinci pisoi, găsiți abandonați în șură. Ei să nu-i spună nimeni ce să facă, unde să meargă, că-i ocupată până peste cap cu ei. Umblă părinții după ea cu caiete cu linii, pătrățele, doar s-o apuca. Băiatul din vecini, Răducu, îi aduce lecțiile și tocmai când îi joaca mai în toi cu mâții el fuge, să exerseze litera R, că-i mai grea. Foarte bine, să se ducă, nici n-o să-i arate unde vin caii popii a mirosi flori, că tătuca a cosit iarba, așa să știe, și numai ea o să se joace cu gândăcei.

Adina Vîlcu
Noapte bună, puiule, îi spun Anei după ce sting lumina. Să fii mamă singură nu e ușor, dar ea face să fie. Mami, ai încuiat ușa? Da, puiule. Și ai închis toate geamurile? Da. Chiar și pe cel din baie? Pe ăla nu. De ce întrebi? Azi mi-a zis profesorul de sport că mă poate ajuta să scap de teme. A zis să îi las geamul de la baie deschis, va veni el și le va face pe toate să dispară. Abia aștept să am mai mult timp de joacă. Aprind lumina. Se aud doar bătăile inimii mele. Apoi, pași pe hol.

Andrei Lămureanu
Nu vreau, țipă ea, cât o țineau puterile. Și o țineau, vezi bine. Atât de tare, că mami și tati plecară ochii, rușinați. Până și buni, care de obicei era cam fudulă de urechi, aruncă priviri îngrozite trecătorilor care se zgâiau la ei. Plângea de 10 minute, fără oprire, repetând aceeași litanie: Nu Vreau Teme. Rosti asta sacadat, cu mânuțele încrucișate hotărât peste pieptul mic. Vreau să fie mereu vacanță și să mă uit la desene animate. Măi, puiuț, zâmbi dubios un domn cu mustață, tu o să ajungi cel puțin premier.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2023, grupul are 11.540 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus