29.07.2023
Costi Gălățanu
O musculiță amețită zburătăcea de zor în jurul paharului cu Muscat Ottonel. O alungă cu un gest hotărât. Scoase din frigider casoleta cu musaca și o puse în cuptorul cu microunde. Porni radioul. Vocea lui Jean Moscopol umplu camera: Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara într-o cârciumioară la șosea. Zâmbi pe sub mustață, năpădit de amintiri. Clinchetul cuptorului îl făcu să tresară. Puse musacaua în farfurie, o așeză pe masă și își trase un scaun. Dă-ne nouă, Eloane, pâinea cea de toate zilele. Amin.

George Dometi
Un bărbat dezbrăcat, având tatuat pe piept un porumbel alb într-un chenar albastru, cu fruntea și tâmplele strânse de o calotă de tablă spinoasă, propovăduiește ciripitul. Un individ fără chip se oprește în dreptul lui și ridicând o piatră îi stâlcește fața cu furie oarbă, lovind cu sete, alții îl urmează, cu credință. Sângele amestecat cu salivă și bucăți sfărâmate de oase împroașcă pantofii albi ai unei femei ce-și plimbă copilul mort în lesă. Stropii ating buzele pruncului care învie. Minune.

Caterina Tudorache
Dromaderul se apropie tacticos de Arcă. Se lovi cu nasul de ușă. Boss, ce faci? Închizi ușa la vedete? Elon, fluturând o coadă de șoarece, certa 2 șerpi că cică să mănânce și pârși și hamsteri. Dromaderul strigă. Boss, dacă nu deschide fraierul ăsta poarta, rămâi fără animale egiptene. Elon se uită peste ochelari. Ce zici? Nu vezi câte am pe cap și arătă spre un roi mare de albine care îi atârna până în barbă. Cine m-a pus să cumpăr afacerea lui Noe? Aruncă niște chei. Ia Tesla aia cu emisii 0. Salvează-te singur.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2023, grupul are 11.540 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus