30.07.2023
"Fiecare persoană are un secret ce poate fi pus în lumină". (Yousuf Karsh)

Portretul, din punctul meu de vedere, este cel mai fascinant gen al artei fotografice. Complexitatea domeniului constă în faptul că nu mă mulțumesc cu o simplă redare a aspectului exterior, cum ar fi, de exemplu, o imagine cu familia la iarbă verde sau cea a prietenilor cu care am ieșit pe o terasă, ci, într-o anumită măsură, îmi doresc ca fotografia să dezvăluie caracterul, trăirile interioare, psihologia momentului în care am surprins persoana portretizată.

Omul este subiectul cel mai frecvent al abordărilor tematice din artele plastice. Reprezentarea corpului uman poate fi înțeleasă ca o modalitate de a imortaliza timpul și de a reconstitui momentul.

Am hoinărit prin sute de sate, unele aproape părăsite, am pășit pe drumuri străvechi, aflate deasupra fostelor cetăți antice, în căutarea tradițiilor, obiceiurilor și îndeletnicirilor pe care oamenii acestor ținuturi le-au păstrat, de-a lungul timpului, până în zilele noastre. Am realizat acest demers pentru a dezvălui imaginea unei lumi care se pierde, pe zi ce trece, în negura istoriei. Fiecare imagine pe care am obținut-o este diferită și are propria poveste. Sunt poveștile oamenilor și epocii în care au trăit, relatări ce s-au sedimentat adânc în sufletul lor. Sunt povești care fac parte din istoria noastră, ca umanitate. Portretul are o proprie voce. E vocea fotografului care a imortalizat scena, ca ea să ajungă la noi după ce s-a stins. Unele fotografii din aceste proiecte le-am realizat fără efort, aproape instantaneu, altele sunt elaborate, iar o abordare nu o consider neapărat mai bună decât cealaltă. A lucra cu oamenii este dificil, dar este fermentul ce contribuie la transformarea clipei în imagine. Fotografia în sine are valoare documentară și efemeritatea unei culturi care vine în favoarea unicității și individualității. Un portret nu prezintă amănunte din viața persoanei care ți-a fost model, ci este un puternic instrument de investigare ce dezvăluie aspecte din viața noastră, a tuturor, pe care altfel, odată cu trecerea timpului, nu le-am putea percepe.

Sunt profesor, am terminat arte, iar ca fotograf, realizez imagini care nu sunt neapărat parte a unui reportaj social convențional. Doresc ca fotografiile mele să se transforme precum desenele rupestre de la Lascaux sau Chauvet, care sunt, mai degrabă, imagini fundamentale ale trecutului nostru. Proiectele mele surprind mărturii ce ilustrează povestea condiției umane, consemnând bucurii, aspirații, încercări, vise sau dezamăgiri. În comparație cu fotografia de studio, care te îngrădește, fotografia realizată în spațiul personajului introduce privitorul în context, în ambient, unde pot folosi lumina naturală. În pictură nu există o figură fără fundal. A face fotografii de portret este un proces complex. Oamenii, la rândul lor, sunt diferiți, iar într-o singură fotografie nu poți surprinde totul, un portret este o parte foarte mică din ceea ce reprezintă persoana din fața ta. Toate fotografiile din această serie sunt realizate cu oameni necunoscuți. Aici apare dificultatea, intri în vorbă cu ei, zâmbești, apoi, povestea lor, colorată cu nenumărate vorbe de duh, devine grăitoare pentru imaginile tale.

Fotografiile nu descriu tehnici, ci vorbesc despre viață și izvorăsc din propria existență, din propria ta viziune. "O fotografie nu este un accident, este un concept", spunea Ansel Adams. Față de fotografia de peisaj, caracterizată prin "veșnicie", fotografia de portret este o extensie a subiectului, un omagiu care conferă unicitate unui context ce se dizolvă în universalitate, un document ce face legătura dintre trecut și prezent prin calitatea de a pune întrebări. Fotografiile pe care le realizez țin de plăsmuirea unui univers poetic care se învecinează cu cel al basmului. Este o viziune despre lumea satului care își cinstește morții, cu oameni care respectă sărbătorile și cred într-o "lume magică", condusă de forțe supranaturale, populată cu demoni, sfinți, zâne, vâlve...

Grigore Roibu
Născut: 25 august 1970, Hunedoara.
Absolvent al Academia de Arte Vizuale "Ioan Andreescu", Cluj-Napoca, specializarea ceramică-sticlă.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR), Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) și Membru fondator și președinte al Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH).
Profesor titular în cadrul Liceului de Arte "Sigismund Toduță" Deva.
Distincții: E.FIAP, E.AAFR.

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)

Generații

În lumea lui Nea Petru - Valea Verde, Apuseni

În vechea casă de lut- Iulică Ileanda

Diseases of Old Age - Pădureni

Lumină din lumină - Maramureș

Prayer and Faith - Sarbi, Sălaj

Innocence - Peceiu, Sălaj

Faith - Câinelu, Hunedoara

Little Girl Praying - Luncoiu, Hunedoara

Noapte bună - Iaz

Tradition and Faith - Pădureni

Martor tăcut - Valea Verde, Apuseni

Violonistul satului - Horea, Apuseni

Diseases of Old Age - Pădureni

The Proud Shepherd - Godeanu

Smoker - Bucium

Hard Life - Fundătura Ponor

Fierar - Luncoiu, Hunedoara

Camera de oaspeți - Crasna

Favorite Picture of a Shepherd - Dumești

La război - Horea, Apuseni

Bătrâna în curtea casei - Pădureni

On the Way Home - Apuseni

6 comentarii

  • Un regal
    Kristine Lazăr, 30.07.2023, 07:12

    Vă mulțumesc pentru acest regal!

    • RE: Un regal
      Grigore Roibu, 30.07.2023, 20:49

      Mulțumesc! Mă bucur că vă place ceea ce fac!

  • Minunat!
    Gabriela Pantu, 30.07.2023, 07:33

    Imagini care transmit emoție și spun povești.O galerie de excepție, felicitări!

    • RE: Minunat!
      Grigore Roibu, 30.07.2023, 20:51

      Mulțumesc și mă simt fericit că vă pot transmite bucurie prin ceea ce fac!

  • Frumos
    Ovi D. POP, 31.07.2023, 16:12

    Rock!!!


    • RE: Frumos
      Grigore Roibu, 31.07.2023, 16:41

      Thanks!

Publicitate

Sus