16.08.2023
Radu Gramatovici
M-a atras felul ei ușor absent, dar repezit, în care lua la rând magazinele. Intra, încerca, pleca. În cel de încălțăminte a ales o sanda, a probat-o, a cerut-o pe-a doua, apoi le-a lăsat pe jos până când vânzătorii au uitat că e acolo. Atunci a luat cutia și a fugit. Vânzătorii și-au dat seama repede, inclusiv că o sanda rămăsese pe jos. Fugise doar cu una. M-am apropiat și le-am spus că prietena mea avusese o urgență. Mă lăsase pe mine să plătesc. Când am ieșit pe ușă cu sandaua, eram convins că voi rămâne cu ea.

Daniel Onofrei
Băi nepoate. Chestia asta cu găsitul perechii e treabă serioasă. Vezi, eu sunt pescar. Mergeam cu tata. Am învățat câteva lucruri. Prima oară trebuie momit locul. Trebuie să-ți faci o situație. Faci facultate. Apoi cauți un loc de muncă bun, bine plătit. După ce-l găsești, trebuie să- ți consolidezi poziția. Și asta ia timp. Apoi îți trebuie casă, nu? Să aveți unde crește copiii. Nu e așa simplu. Dar matale ai șaptezeci de ani. Ți-ai găsit perechea? Nepoate, încă nu. Da stau cu ochii pe bambină.

Ruxandra Donose
Tare bun om a fost bunică-tu. Nici o dată nu m-a lovit. Dar și eu m-am purtat cu el toată viața ca și c-un rege. Bunica ridică arătătorul spre importanța absolută, apoi cu un gest contrastant își șterge gura cu palma. Când a plecat la Domnul, continuă, m-a rugat să ies din cameră, nu putea să plece cu mine acolo. Mi-am luat rămas bun și am ieșit. Ochii bunicii încep să lucească. Privesc spre patul în care a dormit cu perechea ei preț de 70 de ani și 9 copii. O lume împreună, dar în viață și în moarte intri singur.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2023, grupul are 11.680 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus