18.08.2023
Alex Caragian
O ancoră e inutilă-n fața mareei, fie că are o tonă, fie că e dusă de goelanzi înspre departele din care vin. Ți-am zis, doar, să-ți pui parka cerată galbenă de ploaie. Așa voi face. Neghiobule, nu vezi c-arați ca un turist cu parka asta galbenă? Te crezi tânăr? Tu vezi un bătrân, dar eu sunt înăuntru. Femeia se cuibări la brațul bărbatului, obosită de atâta viață. Briza iodată împingea-n târziul serii nordice două siluete ce pășeau printre algele răsfirate de maree. Ambele purtau parka galbenă.

Tavi Tone
Cel mai înfricoșător lucru legat de distanță este că niciodată nu știi dacă ei îi va fi dor de tine după ce pleci, sau te va uita. Îmi aruncă acea privire plictisită de care mi-era cel mai frică. Dacă vrei cu adevărat să fii respectat de cel pe care îl iubești, trebuie să îi dovedești că poți supraviețui și fără el. Cum poți să crezi că nu te respect, tu te-auzi ce spui? Uite, dacă nu de dragul meu, măcar pentru a salva planeta, hai te rog, mută-te cu mine. Am făcut prea multe mii de mile de când te iubesc.

Gabriel Rusu
Așezat pe un pat de vreascuri, privesc cu milă mulțimea furioasă ce aruncă cu pietre înspre mine. Episcopul m-a denumit eretic fiindcă le-am spus tuturor că Dumnezeu, tradus în arabă, înseamnă Allah. Când am refuzat să fac donații pentru o nouă Cruciadă, toată Europa a susținut sus și tare că cel mai bogat negustor al Veneției e posedat de forțe diavolești. Ridic privirea spre cer împăcat. Iartă-i Doamne că nu înțeleg traducerile tale. Apoi ard, iar scrumul se împrăștie în toate cele patru zări.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2023, grupul are 11.680 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus