18.08.2023
Costi Gălățanu
Mai lasă chitara aia, pune mâna pe carte, că muzica n-o să-ți pună pâine pe masă. Numa' prostii ai în cap. Ce semeni cu tac-tu. Cum să te-nsori cu aia? Vrei să mă faci de râsul curcilor? Divorțată, auzi. Ce, tu nu ești în stare să-ți găsești una neîncepută? Păi, sigur. Cine se uită la un terchea-berchea fără o lețcaie în buzunar? Când ți-am zis să lași muzica, nu m-ai ascultat. Cum să pleci în America? Crezi că acolo cresc câini cu covrigi în coadă? Chicago Metropolitan Symphony Orchestra? Ce prostie mai e și asta?

Iulia Anastasia Roșca
Dinainte să mijesc ochii, te caut buimacă cu mâna printre așternuturile răvășite de îmbrățișările noastre. Alin? mă ridic brusc din pat și te caut disperată prin casă, pun mâna tremurând pe telefon și sun. Ocupat. Sun din nou, la fel. M-ai blocat? Intru pe facebook. Da, sunt blocată. Tâmplele îmi zvâcnesc și lacrimile îmi ard obrajii în timp ce îmi trag rochia să ajung la programarea de la ginecolog. Felicitări, sunteți însărcinată cu gemeni. Nu mai sunt în cabinet, plutesc pe un nor roz, mi s-a împlinit visul.

Ana-Maria Butuza
Stătea cu bărbia în palme și ochii mari, negri, scrutau zarea, acolo unde soarele roșu desena umbre misterioase, asemeni unui diafilm, peste dealul în spatele căruia se retrăgea, la culcare, așa cum zicea ghemotocul care îl privea. Nu-și putea imagina vacanțele de vară fără serile cu miros de caprifoi, cerdacul unde se juca cu cele două mâțe și mâinile bunicii care-i împleteau părul în timp ce-i doinea ușor sau îi spunea povești. Hai, Lisandră, la culcare că iaca și conu soare s-o dus și tare-s trudită.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2023, grupul are 11.680 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus