01.09.2023
Ana Vlad
10 la bac, strigară-n cor pe terasa de pe acoperiș, unde-și ținuseră, pe rând, și majoratele și ea le zâmbi din fotoliul din care-i privea. În boxe, libertate, frate, poate facultate, și viață de noapte. Îi trecură prin minte postările mândre ale părinților. În realitate, proasto, curvo și semnele rămase-n urma bătăilor îi deveniseră a doua piele. Se gândea de mult să plece și-alesese momentul: după bac. Își mai urmări o vreme prietenii, apoi se ridică hotărâtă. Am doar 18 ani, mai auzi înainte de impact.

Ramona Ungureanu
Fantomele trecutului meu, câtă frunză câtă iarbă, au încălecat pe cai țesălați și împodobiți de mâna mea tremurândă, cei albi cu coama liberă, cei negri cu coama împletită cu ciucuri roșii. Și la a treia mea respirație, am șfichiuit din bici, în aer, și au pornit la galop de neîntors. Riders in the sky. Au ridicat colb mare, pulbere de oameni duși. Și apoi am văzut că umbra mea cade unde trebuie și am prins drag de ea. Și s-a luminat, potcoavele băteau alt caldarâm, eu m-am luat în brațe și am zâmbit.

Florina Hegedüs
Trăiesc în altă lume. Mamă, cu asta nu-i de glumit. Atunci să-ncropesc gândul altfel, de-aș putea să trăiesc în lumea pe care o visez. Dar sunt reguli bine stabilite, fiecare cu lumea lui, filozofăm, filozofăm dragă mamă? Da de unde, încalc reguli și doar așa îmi abat gândul că nepoții mei mă vor mânca sub formă de biscuiți. Ești bine mamă? - ce spui nu-mi dă o stare de optimism. Da, încă exist, și acum dă-mi brațul, fiule, și în timp cât ne plimbăm am să-ți spun despre cum este Universul și de fapt cine suntem noi.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus