05.09.2023
Viorel Spinu
L-am făcut om. Colonel, la casa lui. Venise acasă în vacanță și nu mai vrea să meargă la școală. Zicea că el rămâne în sat să meargă cu capra. L-am trimis înapoi la școala de ofițeri. Cu bățu l-am trimis. Uite acilea pe mâna lui, vezi că se simte o umflătură? I-am rupt osul când l-am bătut atunci, da' s-a întors la școală. A terminat cu nota zece. Și acum îmi zice mulțumesc, mamă, că m-ai făcut om. Colonelul tăcea. Nevasta colonelului se uita încruntată la bărbatu-său. Restul zâmbeau încurcați.

Cristina Daniela Dumitru-Pascal
Închise cartea de rugăciuni. Își scoase sutana. Se întinse pe pat. Nu ne lăsăm demonii la ușă, îi confruntăm, îi spusese starețul acum 50 ani. Nici nu a știut că are așa ceva, până ieri. Primise biletul de la ea. Dacă citești, eu nu mai sunt. În acea zi m-ai anunțat că vrei să te călugărești. Te-am lăsat. Te iubeam. Eu voiam să-ți spun că azi răvașul ți-l va aduce fiul tău. O simți lângă el. Mi-e foame, îi spuse. Ea îi întinse sânul. Ca unui copil. Mi-e sete. Îl sărută. Mi-e teamă. Îl luă de mână. Te iubesc, încă.

George Dometi
A fost un cutremur. Sper să nu urmeze replici. Dar stai, actorul român nu se teme de replici. Actorul român se teme să nu i se taie din replici. În sală criticii râd în hohote. În scaun el tace. Mâhnit își rotește ochii să vadă dacă e observat. Deși și-a ales o meserie de băgăreți toată viața a trăit în umbră, nebăgat în seamă, iar acum a venit momentul lui. Ziarele îl vor pune pe prima pagină. Hălcile de carne sunt atente la ecranul imens. Final. Sunetele de aplauze acoperă începutul exploziei.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus