11.09.2023
Radu Gramatovici
O seară de neuitat a fost cea în care Iulia mi i-a prezentat pe cei doi. Țicu era înalt și slab și se remarca prin felul în care își rula țigările cu palmele sale uriașe. Ted era scund și îndesat și repeta tot ce spunea Țicu. Și zi așa, ești pasionat de chimie, m-a luat Țicu la întrebări. De chimie? l-a îngânat Ted. La început mi s-au părut enervanți, apoi amuzanți, pentru ca spre finalul serii să le etalez încântat cunoștințele mele despre explozibili. În seara aceea, pe drumul spre casă, Iulia m-a întrebat: urci?

Iulia Biro
E aici și parcă nu prea. Viața altora merge înainte, dar el, ca un mânz pierdut de căruță pe înserat, nu simte că-i legat de nimic, nu înțelege unde se află acum. O zi bea până nu mai știe de el, două zile bolește, așa cum n-a uitat să-i spună nici nevasta, când a plecat trântind ușa. Fosta nevastă. Veșnic nu ești în apele tale, a urlat ea, apoi, direct în urechea lui: nu mai stau să mă scufund cu tine. Aici nu se scufundă nimeni, bolborosește el, în timp ce umflă în mijlocul livingului barca gonflabilă cea nouă.

George Dometi
Am săpat un canal. Ordinul Estului. Adânc. Trei metri. Lung de zece. Singur. L-am umplut cu lacrimile de durere ale mamelor celor căzuți la datorie. Ce datorie? Să mori? Mă trec fiori cu transpirație rece. Cum am auzit cheia-n broasca ruginită am sărit în picioare, lovindu-mă de coada lopeții. Julitura sângerează cu mai multă căldură decât au călăii ăștia-n inimile lor de gheață. Treizeci de saci. Grei. Îi car. Îi așez cap la cap. Apoi un furtun de pompieri îi acoperă c-o mâzgă betonată. Uitare.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus