15.09.2023
Ana Maria Dobre-Nir
Pielea ei căpătase brusc o paloare stranie, când l-a auzit pe Nea Ion c-a sacrificat iedul cel mai tânăr pentru noi. Să vă simțiți și voi răsfățate, ne-a spus el cu tandrețe. Știam că-mi era imposibil s-o fac să înțeleagă sau să guste carnea aceea pe care toți ai casei o numeau fragedă. Pentru ea era doar un act barbar. A tăiat el iedul, m-a întrebat la baie, iar eu am dat din cap cu sfială și-am ținut-o de mână. Hai să inventăm o poveste și să plecam, i-am sugerat. O să le spun că ni s-a îmbolnăvit pisica.

Monica Bologa
Mă joc în iarbă cu o furnică. O las să îmi urce pe braț până la umăr. Bărbații stau în jurul focului cu sticle de bere în mâini, femeile discută la umbră servind niște lichior. Îi spun mamei că mi-e foame. Imediat, puiule. Continui să mă joc cu niște crengi uscate. Tata pune niște lemne pe foc, mama toarnă în pahare. Se cântă, se râde prea tare, pe grătar nicio carne. În stomac parcă mi se plimbă niște broaște. Mă întind lângă un mesteacăn și adorm. Visez mici suculenți și fleici bine rumenite.

Lidia David
O insulă pustie într-o zi de Vineri. Nici țipenie și năucă mă întreb ce-i cu mine aici. N-am luat vaporul, am rău de mare, nu știu să înot. Totuși, iată-mă, naufragiată, rănită și deshidratată. La câte filme am văzut știu că, dacă trec de noaptea asta, n-am mari șanse s-o apuc pe următoarea. Ori mi se infectează rănile, ori mă mușcă vreun șarpe. Mă gândesc să mă trag la umbră, poate fac faza cu roua adunată de pe frunze, când văd focurile. Aud bătăi de tobe și pricep. Sălbaticii încing grătarul.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus