19.09.2023
Iulia Biro
Două minute, atât am lipsit. Am lăsat tot pe masa din curte și am fugit până-n casă. Când m-am întors, foile din teancul de lângă laptop fuseseră zburătăcite de vânt prin toată curtea, motanul gri era lățit pe tastatura laptopului, iar în cafeaua din ceașca de pe masă plutea o frunză și se îneca o gânganie, că doar mi-am instalat masa la care scriu la umbră, frumos, sub mărul cel mare. Cât mi-am adunat foile din iarbă, motanul mi-a vărsat cafeaua, care s-a scurs pe scaun. Locuința mea de vară e la țară, ce să zic.

Sanda Burță
Dormea prin parcuri, ghemuit pe-o plapumă roșie, cu capul pe caietul de care nu se despărțea niciodată. Într-o zi, m-a oprit și mi l-a întins. Ia-l, mă, știu că-l vrei, io mă duc. L-au găsit mort, a doua zi. Numele meu e Vigil, fără r. M-am născut cu ochii albi, așa mi-a zis femeia care n-a vrut să-mi fie mamă, orb adică, dar eu vedeam, i-am văzut sufletul. Era de femeie. Atât. M-a lăsat la poarta pușcăriei, cică să mă crească tata. Mă, tu ăsta care citești acum, ești pregătit să-ți văd sufletul?

Fabiola Stoi
Când a tras fermoarul, a văzut, la lumina rece a neonului, un corp firav, ca de fetiță, acoperit de tatuaje fine. Fiecare părticică de piele spunea o poveste, ca o viață de luptă așternută pe capitole. Capete de mort invadate de flori, mări învolburate înghițind luna și născând sori, aripi agățate de stânci, în așteptarea zborului. Ce trist și frumos în același timp, gândi inspectorul și răsfoi dosarul autopsiei. O inimă de lumină, curată ca o zăpadă neatinsă, se ridică dintre file și ieși pe fereastra deschisă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus