20.09.2023
Magdalena Daminescu
Știi ce fac, când mi-e tare dor de tine? Îți scriu o scrisoare. Le adun într-un manuscris, pe care am să-l iau cu mine când plec spre tine. Așa sunt sigură că nu uit nimic din ce ar trebui să știi că s-a întâmplat de când nu mai ești. Sunt sigură că vrei să știi ce s-a schimbat în bine în viața noastră, dar capitolul acesta e tare subțirel. Nu vreau să te necăjesc, dar să știi că s-a ales praful de clădirea pe care ai construit-o la firmă. Va fi acolo un nou Lidl. Mai bine șterg partea asta de manuscris.

Mircea Tara
L-am găsit în podul lui bunu'. Avea vreo cincizeci de scrisuri diferite. Era ca un exercițiu cum sunt cele de scriere creativă. O propoziție scrisă de unul, următoarea de altul. Manuscrisul era o înșiruire nesfârșită de dorințe. Îmi doresc o casă. Îmi doresc avere. Îmi doresc aia sau alta. Am scris și eu, mai mult a defulare: îmi doresc să fiu scriitor; să mă împac cu ea. Cinci minute mai târziu m-a sunat soția. Copiii au avut un accident absurd. Durerea ne-a adus înapoi împreună, ăsta e titlul bestsellerului.

Ana Călin
Să mă duci pe o plajă și să-mi lași sângele la scurs, până faci de-o călimară. Să mă jupoi cu grijă, apoi să mă întinzi la uscat. Din ce rămâne, ia o claviculă, ascute-o zdravăn și pune-te pe scris. Adu-ți aminte când am fost rea cu tine sau, dacă vrei, când am fost bună. Cum te-am învățat să te bucuri de un bănuț lucitor sau de seara de vineri sau cât ai fost de dezamăgit când ai aflat că nu toate dorințele se împlinesc. Fă-mi măciulii de jad, înfășoară-mă și pitește-mă într-o bibliotecă de stâncă, copilul meu.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus