20.09.2023
Monica Bologa
După fiecare scandal, el cobora în camera de la demisol și stătea acolo ore întregi. Îmi reproșa că eu sunt de vină pentru tensiunea dintre noi. Apoi, într-o zi, mi-a spus că vrea să plec de tot. E-adevărat, eu provocam toate acele certuri. Ca să-l ajut. Știam că doar așa îi vine inspirația la scris. Habar nu avea că eu știam că acolo jos, la demisol, scria într-un caiet A4 un roman. Mi-am făcut bagajul și-am plecat. Acum stă toată ziua cu caietul în față și nu mai poate să scrie niciun cuvânt.

Carmen Tot
La ultimul capitol m-am blocat, finalul părea iluzoriu. Toate înțelesurile precedente ce apucaseră să se ridice în citadelă, azi păreau doar cărți de joc, luptând cu gravitația imaginației. Mi-am invitat personajul la o cafea, în grădină, dar ne-am certat atât de tare, încât, la plecare, m-a smuls cu ciudă din propria realitate și m-a târât în poveste. Sunt fantezia ta, a strigat, cum m-ai făcut așa mă ai. Apoi o mână a luat stiloul. Nu fi prost, i-am zis, eu sunt autorul, nu încheia așa, încă pot crea happy-end.

Amalia Melnic
Purta haine noi. În urmă cu un deceniu de noi. Era cârpit. Tot. Din coate până la genunchi. O ninsoare de probleme îl surprinsese chiar în iarna vieții. Pierduse casa și familia, însă salvase eroic biblioteca. Din minte și suflet. Când l-au descoperit înghețat în negura zilei, avea asupra lui un obiect. Jurnalul. Pe mormânt nimeni nu a depus flori. Ce folos să plângă un anonim. Trec o sută de ani și mormântul pare neschimbat. Cu o excepție. Pe cruce îi era scrisă o singură propoziție. X. Poet. Comoară Națională.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus