Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback. Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor '80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii '80 și până astăzi.
În săptămânile ce urmează, Sorin Lupașcu propune pentru LiterNet un playlist săptămânal, cu hituri ale discotecilor anilor '80, însoțite de mini-prezentări ale pieselor alese, demne de discoteca Ring din Costinești.
1. Dr Alban - Hello Afrika
Nimeni nu bănuia că debutul din anul 1990 al unui obscur interpret venit de pe continentul african avea să ducă în cascadă la o serie de hituri pe care mai târziu dansatorii din România au putut să le vadă de mai multe ori. Suedezul care l-a propulsat în industrie, un super producător cu numele de Denis Pop, a creat superhituri pentru Ace of Base, Backstreet Boys sau Britney Spears și NSync. Doctor Alban a reușit, începând cu anul 1990, chiar cu prima piesă, să se plaseze pe locul întâi în Austria, pe locul doi în Germania, Grecia și Polonia și pe locul trei în Elveția. Concerte sale i-au cucerit pe români an de an, inclusiv de curând Dr Alban fiind prezent la noi în țară.
2. Right Said Fred - Don't Talk Just Kiss
Doi frați, Fred și Richard Fairbrass, aveau să scuture suficient de bine clasamentele britanice ca în 1991 albumul lor de debut numit Up! să dea nu mai puțin de trei single-uri ce apăreau în topul UK Top 40. În filmări apare si Joyceline Brown, deși nu este creditată pe disc. Piesa lor, intitulată simplu Don't Talk Just Kiss avea să cucerească numeroase premii internaționale iar clasamentele dance din toată lumea, inclusiv cel american, aveau să le dea câte un disc de aur. Richard Fairbrass a cântat la chitară bass pentru Boy George sau Mick Jagger, în timp ce Fred Fairbrass, vocea principală, a cântat de multe ori (și puțină lume știe) la chitară pe albumele lui Bob Dylan. Don't Talk Just Kiss rămâne una dintre melodiile de bază ale anului 1991.
3. Stevie B - Because I Love You
Multă lume l-a descoperit pe interpretul Stevie B abia în septembrie 1990 când melodia sa Because I Love You era dansată în absolut toată lumea. Un loc întâi în clasamentul din Canada, un loc doi în Belgia și Olanda, un loc trei în Suedia și Norvegia și un disc de aur Australia și Statele Unite, fac din Stevie B un artist căutat des pentru concerte. În realitate Steven Bernard Hill, că așa îl cheamă, se afla la al treilea album al său intitulat Love and Emotion, dar cariera nu-i oferise suficiente oportunități pentru a fi primit cu brațele deschise în plan internațional. Because I Love You rămâne una dintre piesele de dragoste pe care, indiferent când o vom asculta, acum sau peste 20 de ani, o vom iubi la fel de mult.
4. Roxette - Joyride
Undeva la mijlocul anului 1990, Per Gessle, jumătatea masculină a formației Roxette, găsește un bilet de la prietena sa: "Ce mai faci? Nu vrei să mergem să ne plimbăm pe undeva?" Inspirat și de vorbele lui Paul McCartney, care spunea când a dat un interviu despre John Lennon: "a scrie muzică împreună cu John este precum o călătorie", Peer compune (și cu ajutorul lui Marie Fredricksson, jumătatea feminină a formației) piesa aceasta, care avea să ajungă pe locul întâi în Statele Unite, Australia. Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Norvegia și Olanda. Pentru albumul numărul 3, Joyride, au fost scrise 24 de piese din care în cele din urmă au fost alese numai 12 în varianta de vinyl și 15 în varianta de CD.
5. Jon Secada - Just Another Day
Puțini sunt artiștii care se pot lăuda cu o melodie care, fiind prima compoziție, de pe primul album, să devină un succes internațional. Șansa i-a surâs lui John Secada care, în 1992, după ce făcuse o stagiatură în calitate de compozitor pentru Julio Iglesias și Luis Miguel, a hotărât să încerce și cariera solistică. Era student la universitatea din Miami, unde la final a obținut o diplomă în "jazz vocal performance" și era extrem de încrezător că muzica latino este gata să-l primească. Din păcate flacăra John Secada nu mai arde la fel de puternic dar hitul său Just Another Day rămâne, un succes remarcabil pentru întreaga perioadă a muzicii hispano din anii '90. Să amintim că mare parte din carieră i-a fost impulsionată de Emilio Estefan, soțul Gloriei Estefan și boss la Miami Sound Machine, unde Jon Secada a fost ani de-a rândul voce de backup.
Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.