Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback. Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor '80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii '80 și până astăzi.
În săptămânile ce urmează, Sorin Lupașcu propune pentru LiterNet un playlist săptămânal, cu hituri ale discotecilor anilor '80, însoțite de mini-prezentări ale pieselor alese, demne de discoteca Ring din Costinești.
1. Steve Miller Band - Abracadabra
Anul 1982 avea să aducă un super succes pe care nimeni nu-l bănuia, melodia Abracadabra avea să fie pe locul întâi pe tot globul mai puțin în Statele Unite. Atunci când contabilul casei de discuri Capitol a făcut plățile pentru drepturile de autor a exclamat plin de uimire: 'nu îmi vine să cred că scriu un cec de 2 milioane de dolari pentru o formație care nu are nici măcar impresar....'
2. Charles D Lewis - Soca Dance
Nu puțini sunt artiștii care au venit din țări ce nu au nici un fel de tradiție muzicală la nivel mondial dar au reușit imposibilul... este și cazul lui Charles Lewis care vine din Antile și reușește în numai șase săptămâni de la lansarea melodiei Soca Dance să ajungă pe locul întâi în clasamentul francez.
3. Londonbeat - I've Been Thinkinhg About You
Atunci când ai voce foarte bună dar nu ai suficienți bani ca să ai o carieră solo intri într un grup de backing. Așa au făcut și cei de la grupul Londonbeat, făcând backing pentru Paul Young, Tina Turner sau Fine Young Cannibals. Prima întâlnire cu un producător serios de muzică s a desfășurat altfel: "noi suntem Londonbeat și putem scrie muzică foarte bună și foarte repede". "Da?" a răspuns producătorul.... "Vreau o melodie de succes, să o faceți în trei ore..." Băieții s au întors numai după o oră cu un super succes.
4. Cyndi Lauper - Girls Just Wanna Have Fun
Toată lumea o iubește pe Cyndi și datorită faptului că melodia ei de debut Girls Just Wanna Have Fun are un clip atât de reușit. Realizat cu numai 35.000$, bani care au însemnat producția tehnică întrucât figurația, echipamentul și toate celelalte costuri au fost sponsorizate de prieteni care fiecare a dat și a adus ce a putut numai Cyndi să poată fi lansată la nivel mondial... Inclusiv avocatul companiei de televiziune NBC a donat bani numai să o vadă pe Cyndi cântând.
5. Kool and The Gang - Celebration
În 1980 trupa funk Kool and the Gang aveau să ajungă pe locul întâi în clasamentul american cu piesa Celebration, aceasta fiind din păcate singurul lor succes number one. Ideea melodiei a fost preluată din Coran, când Dumnezeu l-a creat pe Adam și îngerii cântau împrejur. Formație lansată în New Jersey în jurul nucleului fraților Robert și Ronald Bell, Kool and the Gang face parte din categoria trupelor care și la ora actuală umplu stadioane.
Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.