02.09.2023
Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback. Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor '80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii '80 și până astăzi.

În săptămânile ce urmează, Sorin Lupașcu propune pentru LiterNet un playlist săptămânal, cu hituri ale discotecilor anilor '80, însoțite de mini-prezentări ale pieselor alese, demne de discoteca Ring din Costinești.

1. Queen - Radio Gaga
Mulți dintre cei care vin în discotecă se întreabă de ce diferă atât de mult muzica din club de cea de la radio.... pentru că uneori, la radio, e numai gargară... sau pe scurt, Gaga, în varianta Queen.


2. UB40 - Red Red Wine
Un pahar de vin roșu face bine totdeauna... dacă e la final de zi și nu mai conduceți după aia.... Mai multe nu puteți bea, pentru că britanicii de la UB40 cântă numai despre un pahar, și nu o sticlă întreagă..


3. Shakin' Stevens - This Ole House
Dacă britanicii nu l-ar fi avut pe Michael Barrett, pe numele de artist Shakin Stevens, atunci trebuia inventat.... Pentru că rock'n'roll-ul lui Elvis nu are cum să dispară... Never...


4. Pink Floyd - Another Brick In The Wall
Nu sunt convins de faptul că atunci când dansezi o piesă ești atent și la text ca să faci traducerea simultan în cap.... Dacă s-ar întâmpla acest lucru la albumul The Wall al lui Pink Floyd, n-am mai dansa nicio secundă.... Pentru că acolo totul este serios și grav...Dar Another Brick in the Wall îți mută picioarele...


5. Lipps Inc. - Funky Town
Una dintre primele mele melodii folosite în disperare.... Făceam discotecă în tabăra elevilor de la Costinești, care acum nu mai există, și aproape în fiecare seară începeam cu ea... Oricât am mai sperat, trupa americană Lipps Inc. nu ne-a mai adus niciun succes, ba chiar s-a desființat foarte repede....


Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

0 comentarii

Publicitate

Sus