28.10.2023
Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback. Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor '80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii '80 și până astăzi.

În săptămânile ce urmează, Sorin Lupașcu propune pentru LiterNet un playlist săptămânal, cu hituri ale discotecilor anilor '80, însoțite de mini-prezentări ale pieselor alese, demne de discoteca Ring din Costinești.

1. Kelis - Trick Me
Pe data de 10 iunie 2004 Gail Taylor Rutherford avea să ajungă pe locul întâi în clasamentul din Statele Unite. Numele nu ne spune foarte mult, dar dacă vedem pseudonimul sub care activează ca actriță și cântăreață, respectiv Kelis, atunci facem ușor legătura cu un loc întâi și în Marea Britanie. Promovată de televiziunea ABC ca artistă ce reprezintă noul val al soliștilor de culoare, Gayle cântă de la vârsta de șase ani. Este dislexică, a avut nenumărate probleme la școală din această cauză. Kelis's este una dintre artistele foarte bine primite de fiecare dată când are o melodie nouă, Trick Me rămânând o piesă absolut excelentă pentru toți iubitorii muzicii dance.


2. Kool and The Gang - Get Down On It
Nu se poate vorbi despre muzica funk fără să menționez Kool and The Gang. Pe data de 24 noiembrie 1981, o melodie de pe cel de al 13-lea album al formației, intitulat Something Special avea să ajungă pe locul întâi în clasamentul american și să stea acolo timp de o săptămână. Este vorba despre Get Down On It, o piesă la care au avut ajutorul unui brazilian de renume, respectiv Eumir Deodato. Vocea lui James Taylor e deja parte integrantă din muzica promovată de Kool And The Gang, atât de ușor de recunoscut atât în Statele Unite cât și în Europa. O trupă ce are în palmares două premii Grammy, 7 premii American Music Awards, o statuie la New Jersey Hall of Fame, un premiu Soul Train Legend Awards și evident nelipsita stea pe Hollywood Walk of Fame. Până la ora actuală au realizat 23 de LP-uri, 70 de discuri single și au vândut peste 80 de milioane de albume. Rămân exponenții unui funk de calitate, iar cei care îi ascultă nu pot sta la masă nici o secundă pentru că se ridică ca vrăjiți și intră în ringul de dans.


3. Lipps Inc - Funky Town
Puține sunt formațiile care se pot lăuda cu un album de debut ce oferă și un disc single ce stă nu mai puțin de patru săptămâni pe locul întâi în clasamentul american Billboard Hot 100. Este vorba despre LP ul Mouth to Mouth, apărut în 1979 și aparținând trupei Lipps Inc, un album ce avea să ajungă pe locul întâi atât în topul Statelor Unite cât și în Germania, Canada, Austria, Elveția, Norvegia, Olanda și Australia. Solista vocală Cynthia Johnson, cu o prezență deosebită și un timbru ce poate fi foarte ușor de recunoscut, dă o savoare în plus atunci când apare în filmările unui clip ce ne amintește cu mare drag de muzica folosită în discoteci la începutul anilor '80!


4. Ken Laszlo - 1, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
O simplă enumerare a unor artiști pentru care încercăm să găsim un punct comun: Rick Fellini, DJ Energy, Rick Maltese, Ken Laszlo. Toți sunt unul și același: Gianni Corainni, născut la data de 18 iulie 1954 la Florența, unul dintre cei mai cunoscuți exponenți ai curentului italo disco. Gianni și-a început activitatea în anii '80 cântând în diverse cluburi după care, dându-și seama ca valul italo disco are un mare potențial de a pătrunde în clasamentele de vânzări, și-a schimbat denumirea pentru a face și mai mulți bani. Lansând hit după hit, Ken Laszlo rămâne in istoria italo-disco cu 2 superhituri: Tonight și, evident, piesa pe care v-o propun chiar acum:


5. Jimmy Cliff - Reggae Night
Atunci când vorbești despre muzica reggae, primul care îți vine în cap este numele lui Bob Marley, dar am fi nedrepți să nu-l menționăm și pe Jimmy Clif care este un exponent la fel de bine primit și iubit de toți dansatorii genului. Pe numele adevărat James Chambers, este născut în Jamaica la 30 iulie 1944 și a început să cânte din 1962. Pentru astăzi ne-am oprit la o piesă din albumul lansat în 1983 și intitulat The Power and the Glory. Melodia propusă este compusă de Amir Bayan și La Toya Jackson, sora lui Michael Jackson, iar unul dintre producătorii piesei care și-a adus o tușă excelentă pentru sunetul maxi-single-ului este Ronald Bell, nimeni altul decât unul din liderii formației Kool & The Gang. Iată-l pe Jimmy Cliff în toată splendoarea sa, cântându-ne despre o noaptea reggae ce nu poate fi uitată...


Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

0 comentarii

Publicitate

Sus