21.10.2023
Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback. Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT - Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria. Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor '80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii '80 și până astăzi.

În săptămânile ce urmează, Sorin Lupașcu propune pentru LiterNet un playlist săptămânal, cu hituri ale discotecilor anilor '80, însoțite de mini-prezentări ale pieselor alese, demne de discoteca Ring din Costinești.

 1. Olivia Newton-John (& Electric Light Orchestra) - Xanadu
Când un compozitor de talia lui Jeff Lynne are o mulțime de compoziții pentru Electric Light Orchestra pare greu să se decidă la melodia preferată. Și totuși dacă este întrebat despre cea mai bună piesă a lui din toate timpurile răspunde fără ezitare: Xanadu. Pare neverosimil, în condițiile în care piesa nu a fost făcută pentru propria formație ci pentru Olivia Newton-John în anul 1980, pentru coloana sonoră a filmului cu același nume. Melodia a ajuns pe locul 8 în Statele Unite și pe locul întâi în Marea Britanie, fiind, pentru el, unica ce a reușit această performanță. A mai ajuns pe locul întâi și în Austria, Belgia, Israel, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Germania și în clasamentul european Hot 100. În film pot fi văzuți Olivia Newton-John, Michael Beck și Gene Kelly. Ce înseamnă cuvântul Xanadu? Este localitatea unde se stabilea capitala de vară a lui Kublay Khan, un mare conducător al dinastiei Yuan.


 2. Joe Cocker, Jennifer Warnes - Up Where We Belong
Anul 1982 aduce cu sine un super hit interpretat de Joe Cocker și Jennifer Warnes, piesa Up Where We Belong duetul lansând această melodie odată cu filmul An Officer and a Gentleman. Filmul a obținut un premiu Oscar, un Golden Globe și un premiu BAFTA pentru această piesă, iar piesa singură a mai obținut și un premiu Grammy. Jennifer Warnes era de mică fan Joe Cocker, în camera ei de copil tronând pe perete un poster uriaș cu artistul ei preferat în timp ce cânta pe scena festivalului de la Woodstock. Ea a visat dintotdeauna să ajung artistă și atunci când era micuță-micuță a spus că niciodată în viața ei nu va face lipsynck (mimare) pe scenă, lucru de care s-a ținut de cuvânt. Inițial producătorii s au gândit ca piesa să fie cântată de Richard Gere și Debra Winger, care interpretau personajele principale din film, dar după ce au făcut imprimarea și-au dat seama că vocile lor nu sunt compatibile cu nivelul ridicat al filmului.


 3. Lindsey Buckingham - Holiday Road
Formația Fleetwood Mac ne-a oferit o mulțime de succese ce pot oricând (în timp și spațiu) fi ascultate cu mare plăcere, dar trebuie să menționăm faptul că și membrii trupei în proiecte solo s-au descurcat la fel de bine. Pe 24 iunie 1983 melodia Holiday Road, interpretată compusă și produs de Lindsey Buckingham, avea să ajungă pe locul întâi în clasamentul american, fiind extrem de bine primită de toți fanii Fleetwood. Membrii trupei au primit o statuie la Rock and Roll Hall of Fame în 1998, iar cântărețul, compozitorul și producătorul Lindsey, alături de Randy Quaid și Christie Brinkley au fost nominalizați constant pentru această colaborare. Filmul din care face parte această melodie se numește National Lampoon's Vacation, a fost făcut cu un buget de 15 milioane și până azi a câștigat peste 60 de milioane de dolari!


 4. Phil Collins, Marilyn Martin - Separate Lives
De fiecare dată când un artist se retrage ni se pare că e prea devreme. Putem spune fără greșeală acest lucru și despre Phil Collins, cel care atâția ani ne-a oferit super succese. Unul dintre ele vine din anul 1985 când pe 30 noiembrie, timp de o săptămână, piesa lui interpretată în duet cu Marilyn Martin a ajuns pe locul întâi în clasamentul american. Piesa se numește Separate Lives și a fost compusă pentru coloana sonoră a filmului White Nights. A făcut parte și din nominalizările Oscar, dar a pierdut în favoarea melodiei Say You, Say Me interpretată de Lionel Richie. Marilyn Martin era necunoscută în momentul în care a colaborat cu Phil Collins, deși făcuse backing pentru Stevie Nicks și Kenny Loggins.


 5. Paul McCartney - Spies Like Us
O comedie spumoasă numită Spies Like Us, lansată în 1985, avea să aducă cu sine și un hit pe măsură interpretat de fostul membru Beatles, Paul McCartney. Acesta era prieten bun cu actorii din rolurile principale ale filmului, Chevy Chase și Dan Aykroyd. McCartney le-a promis că va scrie pentru film o piesă care va fi absolut excepțională, lucru care s-a și întâmplat. Inițial regizorul John Landis i-a folosit pe cei doi actori ca voci în videoclip, dar BBC a interzis difuzarea melodiei întrucât, conform legislației britanice din acel moment, în videoclipuri aveau voie să apară cântând numai cei care sunt recunoscuți drept cântăreți!), actorii nu aveau voie să facă acest lucru. Ce chestie!!!


Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

0 comentarii

Publicitate

Sus