05.10.2023
Daniela Rusu
Îi plăcea la nebunie aerul îmbâcsit din redacție. Când îl inspira, avea sentimentul că e-n camera bunicului, unde își petrecuse verile în miros de tutun și naftalină. Să respire și hainele străbunilor, spunea el când crăcăna ușile dulapului ticsit de atâtea bulendre, așezate atent pe generații. Știi matale câte evenimente imprimate în fiecare? Să n-arunci niciodată portul celor pe care i-ai iubit. Acolo-s părți din suflet. Nepotul inspiră adânc, pieptul se pregăti și degetele dactilografiară titlul: Colecționarul.

Ina Moldoveanu
Să lași pereții cu toate scrierile mele, să nu-l mai pui pe ăsta micu să le răzuie, că am să mor. Bărbate o să ne facem de rușine la ăia care vin după noi. La cât este peștera asta de mare, numai tâmpeniile tale despre cum să ne ferim de diaree și hemoroizi sunt scrise peste tot. Ai făcut și desene explicite, cu două rozete cu excrescențe dubioase. După sute de mii de ani, peștera a devenit celebră și este vizitată de îndrăgostiții care își jură iubire eternă în fața unor desene, ce par a fi două inimi rănite și a unor versuri de amor.

Florentina Enache
Sătui de vorbăria lui, părinții l-au exilat în vacanță la țară să-și consume energia. Acolo a găsit raiul cârcotașilor: trăgea cu urechea la trăncăneala babelor, la bârfele muierilor, la glumele deocheate ale bărbaților. Ținea minte totul și seara așternea greșelile tuturor în caietul cu temele de pe vară. Când s-a întors la oraș, uitase tabla înmulțirii, dar sortase toți păcătoșii după vârstă, gen și uliță. Mai târziu, s-a făcut popă ca să continue documentarea amănunțită a păcatelor omenirii.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus