07.10.2023
Claudia Ene
Creierul bunicii e un dulap mare cu sertare vraiște. Niciodată nu punea lucrurile acolo de unde le lua. De ce ar face-o la bătrânețe? Astăzi caută același lucru ca ieri. Răscolește printre jucăriile din copilărie, printre excursiile cu bunicul la Predeal și certurile zilnice cu el: punem busuioc în grădină, ba cimbrișor, ba mentă, ba ia vezi-ți tu de treabă. A uitat cum se terminau acele discuții. A uitat cam tot. Și-l amintește doar pe bunicul, doar dacă îl vede în poză. Dar azi a uitat unde a pus-o ieri.

Viorel Spinu
Îmi cumperi păpușa aia cu părul galben, te rog frumos? Dar ai una fix la fel, acasă. Îmi cumperi păpușa aia cu părul galben, te rog frumos? Lacrimi se preling ușor din ochii de un albastru perfect. Bine, ți-o cumpăr. Mâinile se întind cuminți și cuprind păpușa în dezmierdare. Zâmbet se deschide larg, senin, iar ochii râd unei poze uitate în fundul unui sertar. Ridurile dispar, apăsarea vremii se topește în fericire neîntinată. Degetele bătrânei mângâie chipul păpușii și ochii îi râd în bucurie.

Vlad Mușat
Noi doi la un concert Goo Goo Dolls în Praga. Am scos o sticlă de vin de la frigider și am băut-o pe nerăsuflate. L-am sunat apoi pe cel mai bun prieten, David, expert criminalist. L-am rugat să vină de dimineață. A doua zi a sosit împreună cu echipa. Era supărat, nu avea voie să facă ce l-am rugat. Totuși, ne leagă o prietenie de 35 de ani. Am intrat în casă după ce au terminat procedura și m-am simțit și mai singur. L-am sunat pe David și l-am implorat să-mi spună exact unde au fost urmele ei. Abonatul Vodaf.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus