12.10.2023
Lucian Domșa
Părintele Agheasmie a intrat bucuros în casă ținând în mână o cutie mare, frumos împachetată. A zâmbit. Băiatul cel mic s-a apropiat nerăbdător de el. Ce are tata aici? l-a-ntrebat preotul cu o voce mieroasă. Copilul a-nșfăcat grăbit cadoul și l-a desfăcut. De pe fundul cutiei îi zâmbea un iepuraș de pluș. Cel mic a dat din palme de bucurie. E băiat, tati? Preoteasa s-a apropiat de cei doi. Mai bine-i luai unul adevărat, Părințele. Ba nu, a intervenit fiul cel mare. E mai bine așa. C-altminteri l-ar juca la poker.

Tina Dublea
Când era mică T. avea un ursuleț, rămas moștenire de la frații ei. Cusut și supracusut ca după o operație de apendice eșuată, de o culoare incertă, anti-jeg. Și îl purta peste tot. Nedezlipiți. Simbioză, nene. Dar, într-o zi l-a pierdut. A plâns până i s-au sticlit ochii. În dimineața asta, într-un tren murdar de țară, l-a regăsit pe Petrică. Ghemuit, dar curat, purta fustă cu buline, mergea la serviciu, răscusut de viață, se vedea că l-au folosit alții. Unde ai fost, Petrică? Aici. N-am plecat niciodată.

Florentina Ghițescu
Am plecat la Sulina. Am fost aici de două ori în viața asta, în liceu cu o colegă când am stat la o femeie bătrână și am cules ciuperci. A doua oară, la vârsta adultă, când am făcut poze la un pozar de pe faleză. Se turnase un film și atelierul era plin de poze: tineri miri, poze de familie, în alb-negru. Am rămas cu nostalgia locului. Azi am urcat în mașină și am plecat. Cerul e acoperit de urși de pluș și alte animale. Sper ca vântul să risipească norii cum a făcut și cu familia mea, să nu îmi strice sejurul.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus