14.10.2023
Monica Bologa
A fost o săptămână de vis. Luni m-am apucat de sport - am înconjurat de zece ori Pământul - marți mi-am făcut un avion de hârtie și-am zburat până pe Lună, miercuri am ajuns la Soare să-mi ard toate fricile - de aproape, poți privi Soarele în ochi fără să clipești - joi am făcut toată ziua dragoste printre stele, vineri am cules păpădii, sâmbătă am dansat pe-un val, iar azi o să-mi fac din povești armură. În rest, toate-s la fel. Lucrez, plătesc facturi, mă uit la filme și dorm în fiecare noapte singură.

Lucian Domșa
În acea după amiază de duminică, canicula a paralizat întregul sat. Aerul era fierbinte, iar casele respirau anevoios. Pe ulița pustie, un drumeț cu un ranița-n spate s-a oprit, ștergându-și fruntea de sudoare. Și-a pus mâna streașină la ochi și a privit de-a lungul drumului. În cap purta o pălărie de paie, iar cămașa îi era lipită de spinare. Părul năclăit de transpirație îi venea peste urechi. Era acea clipă lungă de liniște împietrită, când frunzele și-au oprit tremurul, aerul a-ncremenit, iar Dumnezeu dormea adânc.

Iulia Biro
El ar mai sta întins pe patul din bucătăria de vară, când ea hotărăște că destul s-au odihnit de amiază, se ridică, stă pe marginea patului, își leagă basmaua și, ca în orice duminică după-masă, nu-i tace gura: Didina s-a dus la aia acasă, a păruit-o, apoi l-a mânat pe bărbac-su până acasă cu furca. Vaca lu' Mardare a fătat o vițică roșcovană. Gigi s-a îmbătat toată săptămâna. La Nae au venit copiii din Italia, să vezi ce arși de soare îs. Mai bună ca un ziar e femeia asta a lui, mustăcește el. I-a fugit somnul.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus