20.10.2023
Andra Toropoc
Îi plăcea să lipească afișele cu nu e voie să, căci adora să inspire prenadezul cu iz de copilăria prin canale. Aduna din nisip gunoaie, era ars de soare și se bucura când un copil îl băga-n seamă strigând uite, mami, un negru. Nu e voie să, copilul pleca, iar pe el îl cuprindea dorul disperat de prietenii cu care odinioară alergase pe străzi. Se avântă în mare făcând salturi și tumbe nebune peste valuri, iar oamenii de pe șezlonguri îi făceau poze nepăsători, râzând de el, pentru că aveau voie.

Sorin Rizeanu
Orice răsărit e o trădare, mirajul Vămii se ciobește-n prima rază. Pescăruși isterici se ceartă pe resturile de mâncare. Hormoni ieftini s-au topit prin cluburi și trupuri prinse-n trapă zac îmbrățișate pe șezlonguri. Iubire la kil, cu nisip lipit de coapsele ude. Miros stricat de alge. Sticle sparte-n nisip și ambalaje. Ieri m-ai gonit. Eu m-am exilat aici - pe țărmul uitării, la malul iluziei inebriate - să-mi amintesc legea unu a plajei: orice castel de nisip se spulberă când îl sărută marea.

Ruxandra Comșa
Spitalul s-a închis într-o vineri. Toți pacienții au fost externați, mai puțin eu. Rezerva mea era izolată și, în grabă, au uitat de mine. M-am trezit din anestezie și poate adormeam din nou, de n-ar fi fost așa liniște. Ciudat. Mă mișcam bine pentru un om operat. M-am plimbat pe holuri, am intrat în bucătărie și, ce să vezi, mâncarea aburea pe plite. Am mâncat bine, în ciuda medicilor, apoi am mers spre ieșire. Am deschis ușa și-o lumină albă mi-a ars retina. Vasul eșuase într-un banc de nisip.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus