02.12.2023
Sanda Vaideș
Locuiesc în orașul Corfa și numele meu este Granny Smith. Vin din Paradis și sunt bunica lui Jonathan, al lui Bot de Iepure, al lui Golden. Am nepoți mulți, de toate soiurile, iar strămoșii mei au ajuns pe Drumul Mătăsii din China pînă în estul Europei, unde ne-a mers bine și am împînzit locul. Aici am avut parte de vecini pricopsiți, din neamul lui Păr-Fruct-de-Unt, care a făcut avere în Americi. Mai bem împreună cîte un cidru și împărțim cîte un joint din frunze de păr, slăvindu-ne marmelada.

Nelida Holban
Când m-am plâns prietenei mele că fiică-mea la 18 ani nu s-a sărutat cu niciun băiat, mi-a spus: așa, și? Ce grijă ai tu. Nu s-a-ndrăgostit, de aia. Bine, zic, dar nici măcar o dată? O să se pupe, lasă fata-n pace. Știi cum îmi spunea mamaie? Ai grijă, pupatul e arvuna. Am râs ca la toate zicerile pline de miez ale bunicii ei, Smaranda, pe care o cunoscusem. Auzi, păi după vorba asta, eu m-am ales doar cu arvuna dată. Mă duc să-mi cer și restu'. E târziu, zice. Acu' mere, pere, în panere, ce s-a dat nu se mai cere.

Monica Aldea
Vremea basmelor trecuse. Prâslea își făcuse aprozar, dar mai mult stătea de pază decât vindea. Aranjă panerele și puse deasupra merele și perele mai coapte. Abia aștepta s-o vadă pe Ileana cum mănâncă fructele zemoase. Sibila apăru de niciunde și-i vărsă coșurile. Mușcă apoi dintr-un măr și privi la ultimul dinte, rămas înfipt în coaja fructului. Citi în el ca-ntr-un glob de cristal și profeți. Merele-s culese prea curând. Perele se coc pe ziar, în coș se corcesc. Ileana te-nșală cu negustorul de bragă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În decembrie 2023, grupul are 12.210 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus