23.12.2023
Monica Aldea
Avea o carieră în Franța de 15 ani. Începuse ca buchinist pe malurile Senei și în 2 ani pusese bazele unei librării celebre. Filiale în 5 capitale europene și renume pe bătrânul continent, dar sufletul îi era tot mai gol. Un homme déraciné. Mesajul bunicului îl trezi din reverie. Îi scria rar și veștile nu erau bune. Miros rece de moarte îi coborî în suflet. În 48 de ore împingea poarta grea țintind cu durere peticul de doliu cu numele bunicii. Mi-am vândut Ferrari-ul și afacerea, bunico. Târziu. Dar sunt acasă.

Anca Socaciu-Man
Enzo, ce cazzo face. Siamo in Transilvania, caro, nu la Maranello. Non dare talpă la cal che calci tu melcul codobelc poi dai de bai. Acia lumea mere piano, piano, tagadam, tagadam. Vedi căruța aia. No, holba bene. Cavallo con tracție față-spate, roată, zdici, viteză. Io creare una macchina veloce, veloce come questo cavallo. Enzo, hai să bem un vino rosso. Merg ei la hanul din sat. Se îmbată leț. Enzo scrijeleṣte în lemnul mesei o schiță. Adoarme buṣtean. În Italia, apare primul Ferrari vândut.

Silvia Ștefan
L-am observat prin colțul geamului. Viscolea, iar el ședea pe trotuar, cu fața sprijinită-n palme. Se uita în gol de vreo oră. Treceau tramvaie, pietoni. Nu părea să-i pese. În pauza de masă, mi-am luat paltonul, pălăria, și-am coborât scările-melc. Am trecut valvârtej pe lângă portarul care-și molfăia covrigul de zi cu zi. Domnule, sunteți bine? L-am prins de umăr. Domnule? Și-a ridicat privirea de sub sprâncenele ninse. Nț. Vezi frumusețea aia din parcare? Îmi lipsește. L-am vândut unuia, dar mi se mai face dor.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În decembrie 2023, grupul are 12.210 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus