03.01.2024
Oana Jindiceanu
Disperare. Atunci când cuvintele mă strâng de gât pe dinăuntru: gata, Oana, e timpul să ne scoți afară. Nu mai putem, stăm claie peste grămadă, ne-ai adunat de prin toate colțurile lumii. Le-ai mai adus și pe săracele astea, nu știu de unde le-ai scos, din cartier, din adolescență, nu par genul tău și le-ai aruncat peste noi. De franțuzoaicele astea nici nu mai zic. Nu le-ai mai folosit de-o veșnicie. O să moară fete bătrâne, în rochii de mireasă. Aerisește și tu puțin, că miroase. Scrie poezie.

Camelia-Monica Pătru
capătul poveștii întrebându-mă dacă ai existat, deși ai fost mereu acolo, de când clipeam, până la ultima șoaptă. Desenasem între noi o zebră, să traversezi în siguranță spre mine, căci jungla în care trăim ascunde capcane dar tu, fără să faci vreun pas, mi-ai spus că pot orice fără tine. M-ai învățat să adorm ascultând basme și nopțile sunt fade azi. Mai știi când m-ai îmbrăcat într-o rochie albă și mi-ai spus să fiu cuminte? E în bagaj, lângă toate vorbele tale dulci. Îi grea povara, dar nici eu nu ți-o pot duce.

Laura Stanciu
Ana se mutase, de la începutul anului, la cea mai bună școală din Arad. La ora de română, profesoara i-a scos la tablă pe elevii care nu aveau încă note. Cum e scriu la persoana a 3-a plural? Scriem. La a 2-a singular? Scrii. Câți i punem? Doi. Bine, Ana. Să le spui alor tăi că ai conjugat perfect. Azi ai nota zece. Următorul e Dan Roșu. Doamna profesoară, când scriem pe telefon tot scris se numește? Ai telefonul la tine? Da, sigur. Să le spui alor tăi regula școlii. Azi ai doar un avertisment.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus