28.01.2024
La început, fotografia a fost un refugiu.

Simțeam că vreau să fac ceva ce îmi place, să îmi las cumva amprenta asupra unor lucruri sau oameni. Din 2012 a devenit și job, am deschis studioul și școala de fotografie Avatar în Constanța, dar știam că asta poate aduce și un pericol. Cu cât merge mai bine fotografia ca afacere, cu atât crește riscul ca tu să te pierzi în comercial.

E cumva normal, pentru că majoritatea job-urilor pe care le ai ca fotograf nu au vreo latură personală sau artistică... sunt fotografii pe care trebuie să le execuți impecabil din punct de vedere tehnic și cam atât. Îți pun mintea la contribuție, trebuie să vii cu idei, să creezi diverse asocieri de elemente, să gândești compoziții interesante... dar nu e suficient. Vrei ceva mai mult. Am ajuns să îi invidiez sincer pe unii dintre cursanții mei, care făceau fotografii doar pentru sufletul lor, și aveau timp și libertate să creeze ce vor.

Am recunoscut mereu că experiența cu școala m-a ajutat enorm, interacțiunea cu oameni atât de faini și pasionați m-a inspirat mereu și m-a ambiționat. Era evident că trebuia să îmi fac timp și pentru proiectele personale pe care le aveam în minte.

A venit pandemia din 2020, care, pe lângă toate nenorocirile aduse, mi-a adus și ceva bun... mi-a adus timp. Atunci am început primul proiect - Fără Filtru - fotografii de portret care ar trebui să treacă dincolo de aparențe, dincolo de zâmbete false și fețe impecabile, dincolo de filtrul perfecțiunii fizice și psihice afișate pe facebook. Am simțit, pentru prima oară, că fac portret în adevăratul sens al cuvântului, ședințe în care stai 4 ore de vorbă cu cineva și abia apoi iei aparatul în mână, cu oameni care scot la suprafață emoții, frici, vulnerabilități. Oameni imperfecți, așa cum suntem toți.

În 2021, o parte din fotografiile din proiect au alcătuit o expoziție la Muzeul de Artă Constanța, expoziție care a avut un succes peste așteptări, semn că oamenii s-au regăsit în mesajul transmis.

Continui să fotografiez pentru Fără Filtru, mai ales că este un mod de a vedea lucrurile care mă definește și îmi caracterizează stilul de fotografie.

Impulsionat de experiența acestui proiect, îmi doream o idee nouă.
Un proiect nou.
Doar că ideile nu vin la comandă, apăsând un buton...

Click-ul a venit când citeam niște comentarii pline cu ură despre refugiații din Ucraina și în acealași timp ascultam melodia Muddy Waters. Atunci m-am gândit la noroi ca la o metaforă pentru răul care iese din noi și am început proiectul MUD, o serie de portrete cu oameni "murdari" în proporție mai mică sau mai mare. Noroi de care uneori ne dăm seama și încercăm să îl curățăm, uneori îl dăm mai departe către alții, alteori e atât de mult încât e greu să mai scapi de el... noroi care te transformă ca om, indiferent de cât de frumos este exteriorul.

Și acest proiect s-a finalizat cu o expoziție la Muzeul de Artă Constanța, în noiembrie 2023.

Am întâlnit foarte mulți fotografi talentați și pasionați de fotografie în cei peste 12 ani de când susțin cursuri și workshopuri. Am întrebat uneori ce consideră ei că înseamnă succesul. Dacă se rezumă doar la bani sau inimioare pe facebook, e o mică problemă. La un moment dat îți dai seama că vrei să faci ceva care să conteze cu adevărat, în primul rând pentru tine. De aceea le spun tuturor... dacă aveți vreo idee la care țineți mult, e bine să o puneți în practică... chiar dacă nu e foarte populară pe social media. Astea sunt lucrurile care te pot diferenția de ceilalți și de definesc ca artist.

Iar dacă simți că nu îți vine vreo idee... ai răbdare. Lucrurile se întâmplă atunci când ești pregătit pentru ele.

Cred foarte mult că educația în fotografie constituie o bază absolut necesară dacă vrei să ajungi la un nivel care să conteze și care să îți permită să evoluezi constant. Dar, dincolo de tehnică sau reguli de compoziție, "you just have to live, and life will give you pictures" - (Bresson).

Asta trebuie să faci, să trăiești cu adevărat, să trăiești "fără filtru", să faci ce îți place, să întâlnești oameni, să înveți de la ei, să iubești, să râzi, să plângi, să citești, să asculți muzică... și suma tuturor experiențelor tale o vei pune la un moment dat pe hârtie cu ajutorul aparatului de fotografiat.

avatar-studio.ro/

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)

























































0 comentarii

Publicitate

Sus