10.01.2024
Carmen Tot
Azi vom citi Lebedele. Ochii li se măriră de așteptare. Se așezaseră unde stăteau seară de seară când veneau la noi: unchiu' Pătru la masă, cu pachetul de Carpați fără filtru în față, mătușa Ana pe lada de lemne, cu fusul în poală, bunica rămase în picioare, lângă soba arzând. Când fu sigură că toți sunt pregătiți, fetița de șapte ani începu a le citi bătrânilor povestea. Lebedele prinseră a zbura peste sat, iar fata împăratului reuși să țeasă din urzici și ultima cămașă, pentru mezin, fermecată cu iubire.

Nicolae Popescu
Am venit rupt de la birou, dar e rândul meu să-i citesc Anei. Am auzit că e cool așa, speram să-i citească doar nevastă-mea. I-a citit ieri și azi face plăcintă cu mure. Ana deschide cartea, de-abia văd literele: Iepurașul Martin și vulpea se pupă. Capu-mi cade-n piept, Ana mă zgâlțâie: Tati, iepurașul nu e Martin și nu se pupă cu vulpea. Ana, nu vrei tu telefonul? Nu, ai zis că cititul te face deștept. Atunci m-am decis: renunț la citit, m-apuc de gătit. Cât fierbe o iahnie de fasole, recuperez somnul pe-o lună.

Alex Caragian
Citesc contoare, citesc cotoare de mere și de almanahe, citesc cu ochii închiși, în priviri, citesc într-o limbă necunoscută, dar și în cea a prietenilor, citesc de la dreapta la nedreapta, pe diagonală până amețesc, citesc cu capu'-n jos, citesc cu capu' scos, citesc peste umăr, în metrou, citesc doar ca să am parte, citesc în palmă, în Palma de Mallorca, citesc în chelie, în gânduri, în cafele, în floarea țigăncii, citesc pe bani, dar și pe bancnote, citesc ilizibil, citesc tot ce e invizibil.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus