13.01.2024
Nicolae Popescu
Vera dă de permis. Nu semnalizează, calcă ambreiajul și frâna deodată, îi moare motorul în intersecții. Polițistul oprește examenul livid, cu mâna la inimă. Vera ajunge acasă: Pric, pupă-mă, am luat permisul. La vară, conduc eu pân-la Amara. Pricop își dă o palmă peste frunte de se clatină lustra. Cum dracu' ai făcut, fă, că ești bâtă la condus? Am și dat șpagă să m-asigur că pici, să nu-mi nenorocești Logănelu'. Pric, a fost ordin de sus să iau. Cine-a dat ordin? Prietenul nostru de la trei, Panfil, comisarul.

Laura Stanciu
Nea Ioniță e cel mai longeviv de pe scară. Văduvia e secretul, spune el vecinilor. Sunt liber, fac ce vreau, deși mă cam lasă picioarele. Dar sunt mulțumit. Mai beau o berică. Stau la știri la Antena. Mă vizitează nepoții. De-un singur necaz mă plâng. Nu mi-au mai prelungit permisul. Am o Dacie 1310. În fiecare dimineață urc la volan și-i dau cheie în parcare. Doar noaptea mai trag o tură cu ea, să o mențin. Iau benzină la canistră. Regulile le știu eu, că am terminat școala de șoferi prin '58.

Marian Bircea
Cuvântul provine din franceză și înseamnă persoană calificată angajată să conducă o limuzină pentru altcineva. Înainte de război la familia unui prinț, după, la familia unui nomenclaturist cu ceva antecedente în ilegalitate. Când l-au prins tovarășii de la Cadre și l-au dat afară, a rămas fără o slujbă grozavă. A cântărit mult în îndepărtarea lui, decizia tovarășei de a face vilegiatură montană cu automobilul gospodăriei de partid și dorința ei de a șofa. Cel mai bine a învățat cum să stea să i se facă plinul.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus