25.01.2024
Diana Cornea
Îi plac mult vata de zahăr și călușeii. Stă în ghereta lui invizibilă și citește. Sau se uită pe geamlâcul ușii și descifrează pe fețele oamenilor adevăruri. Azi a căzut primul fulg de nea. Știe că mai are doar câteva zile și gata: va piti surprize sub brazi. Azi a mâncat patru mere îmbrăcate în zahăr roșu. Și o turtă dulce. În oglinjoara de deasupra chiuvetei, prinsă cu sfoară într-un cui, vede cum zâmbetul se lățește și cuprinde peretele, iese pe ușă, atinge oameni, face înconjurul pământului.

Aurelian Țolescu
Am devenit moș de la 12 ani, când mi s-a născut nepotul care și acum îmi spune Moșu'. Îmi plăcea postura de unchi tânăr, plin de entuziasm și aspirații. I-am fost Moș Gerilă de mai multe ori până în anul când, după ce a spus poezia și a primit cadourile, mi-a recunoscut mâinile. Am început să-mi simt barba grea atunci când părinții și fratele meu au plecat la cer, iar persoanele dragi din viața mea m-au părăsit și aruncat în ghena singurătății. Presimt că vine iarna cea lungă și aspră a vieții.

Adina Colțea
Aud bătăi în ușă și inima-mi tresare, căci nu aștept nimic. Trec repede mâna prin păr și deschid. Un domn distins, cu barba grizonată, mă imploră să-l las să intre. Ascunde-mă, îmi zice, de parcă ne știm de când lumea și orice alte cuvinte ar fi de prisos. Era Moș Crăciun în carne și oase. Am stat de vorbă toată noaptea, ronțăind turtă dulce cu vin fiert. În zori mi-a citit o listă lungă cu dorințele lui, mereu neglijate. O să ne-ajungă pân-la primăvară, îi spun râzând și îl ajut să se descalțe.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus