29.01.2024
Clara Marinescu
Sta-ți-ar în gât, șopti, trăgând greoi după sine ciotul piciorului drept. Sarmalele aburinde frigeau mâinile uscate ale lui nea Gicu, rămas tâmpit, cu ele în mână, în pragul casei. Nu se aștepta la oferta asta de pace, nu după atâția ani de când, din vina lui, schela greoaie se prăbușise peste vecin, betegindu-l pe viață. Nu mai vorbiseră de atunci, și iată-l acum, de Crăciun, cu ele la ușa lui. Asta apucă să gândească gustând din prima, în timp ce otrava își făcea efectul colorându-i buzele violaceu.

Nicu Scutaru
Șeful echipajului de astronauți pentru o nouă misiune pe Marte a fost selectat dintr-un lot de 100 cosmonauți. Cine să fie, cine să fie? Petru Popescu zis și Pope. Fiind român, de îndată a fost bănuit de trafic de influență. Când Joe Smith, cunoscut astronaut, l-a întrebat dacă a umblat cu preșul pe la comisie, acesta nu a negat ci s-a lăudat cum l-a dat gata și pe președintele comisiei, director adjunct NASA. Cum, bro? Cu ce? Cu o oală de sarmale, sarmale în foi de viță, așa cum făcea bunica. Oameni suntem.

Andra Toropoc
Era varză, nemâncată și obosită împingea căruțul pe străzi. În lumea care se pregătea de sărbători, ea-și trăia calvarul. De când se născuseră gemenii bărbatul ei se îmbăta, o bătea și-o acuza că din cauza copiilor nu are liniște. Azi abia plecase din calea furiei lui, cu landoul unde dormeau ca într-un cuib trei trupușoare acoperite de aceeași plăpumioară, ca mici sărmăluțe ascunse într-una mare. Și lângă uși cu mirosuri bune a început să cânte, sperând. Mititel înfășețel în scutec de bumbăcel.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus