07.04.2024
Monica Bologa
Când se oprește ploaia și soarele își face loc printre nori, copilul începe să alerge cu privirea la cer. Printre blocuri, pe străduțe înguste, printre tarabele din piețele ude. Într-o zi s-a dus la mama lui și i-a spus că vrea să fie atlet, printre cei mai buni alergători din lume. Doar așa pot să prind într-o zi curcubeul, a spus el hotărât. Peste ani, a devenit pictor. Pe pânzele lui a prins toate culorile pământului. La curcubeu se mai uită uneori să-și aducă aminte cât de bine alerga, cândva, printre blocuri.

Laura Stanciu
Madam Ionescu împlinise 95 de primăveri. De o viață era într-o concurență acerbă cu vecina Popescu, care era cam de aceeași vârstă. În acea zi, amândouă aveau programate o vizită la medic. Madam Popescu ajunse la parter în căruciorul ei elegant, împins de fata sa. Madam Popescu era deja în fața blocului, cu asistenta ei nepaleză, care-i manevra căruciorul. După obișnuita discuție despre medicamente, porniră spre policlinică. Madam Ionescu îi șopti fiicei apăsat: Mai repede, Zoe, nu sta după ele.

Sorin Rizeanu
Am deschis televizorul și-am desfăcut o bere. Să vedem cine joacă finala cu Barça și să-mi aduc aminte de tine. Tată, după 12 ore la serviciu renunțai la somn să mai stai cu mine. Mic Machiavelli chel și glumeț cu Dacie. Iarna m-am strecurat zilnic în rabla aia roșie să ascult radioul, nu rezistam să te văd în spital. Zăpada s-a topit odată cu tine. Pentru toate ratările mele te învinuiesc doar pe tine, mă ghemuiesc pe canapeaua veche și-ți caut subsuoara. E unu-zero pentru Real, tată, unu-zero.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În aprilie 2024, grupul are 12.860 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus