15.04.2024
Cecilia Fofiu
Opionii de pe Mirsa planeta din galaxia Qna, au misiunea de a teleporta eșantioane din populația Terrei, pentru a le studia timp de douăsprezece nopți și zile, adică un an mirsan. Selectează și doi umanoizi cu nișele de alimentare lipite și bizar conectați. Din capsula transparentă Nicu, trezit, buimac încă, exclamă, Puși, privește, ți-am promis Nirvana, uite, trei sori și-o lună pe cer mov. Ce să zic, replică ea nervos și cu ochii scântei, ia uită-te și tu în spate, ziceai că soacră-ta și nevastă-ta sunt la mare.

Ana-Maria Butuza
Mâinile ei împleteau năvoade de dimineață, de la primii zori, când răsucea rază cu rază din răsărituri, din când în când adăuga albastru de sus ori alge și scoici de jos, punea câte puțin cenușiu din înnorări, iar din asfințiturile roșiatice, ca de gem, scotea fire groase în care agăța stele. Dimineața următoare începea un alt năvod și continua să împletească până în a douăsprezecea noapte, când umplea o barcă, pe care o trimitea în larg, pentru pescarii care nu se întorceau la țărm decât o dată în an.

Arthur Ianoși
am simțit-o ca pe-o izbăvire, în spatele cervixului. Toți copiii ăia nenăscuți și grohăielile celor care își vărsaseră neputința în mine. Știu că îmi merit soarta. Nu-mi plângeți de milă că mi-a plăcut Pretty Woman. Am crescut spălată-n albie de porci, privind-o pe mama cum se vinde pe dava. Școală mi-au fost străzile întunecate, mirosind a pișat, și-n zile de sărbătoare, maxim vreun hostel răpănos, unde-și spălau tiriștii picioarele. Nu-mi plângeți de milă, am plâns eu destul. Iartă-mă, mamă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În aprilie 2024, grupul are 12.860 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus