Camil Popescu
Dacă n-aș fi primit cadou un telescop n-aș fi știut ce se petrece în casele vecinilor. În prima noapte l-am folosit în scopul pentru care a fost construit și m-am uitat, plictisit, la stele. Apoi obiectivul s-a îndreptat spre casele de vizavi. În vila închiriată de studenți era chef. La etaj, o blondă în sânii goi se mișca înainte și înapoi. A bătut telescopul până în cartierul soacră-mii. La o fereastră, un cuplu se săruta. Tipa semăna cu nevastă-mea. I-aș fi arătat și ei dacă nu era plecată de 12 zile la mă-sa.
Răzvan Drăgoi
Îmi pare rău, dar noi, Consiliul Suprem de Apărare a Artelor, repudiem piesa ca puerilă. Adică sora crede că fratele ei este mort, el crede exact invers, ea se deghizează în bărbat și asta vi se pare comic. Nici măcar titlul nu-i bun, A douăsprezecea noapte sau cum vă place. Păi nu prea ne place, domnule autor. Mai citește câte ceva, vino la anul cu o piesă mai bună. William S. -Respins. Al doilea candidat e la pictură. Nu are talent. Lasă pictura , mai bine du-te la armată. Adolf H. - Respins.
Monica Aldea
Ghidul conducea grupul pe poteca de munte. Odinioară, peștera tăiată în stâncă își căsca gura grotescă spre sat. Ținuturile blestemate erau stăpânite de o ciudată creatură. Chip hirsut, urlet neomenesc, gheare de lup. Tot la 12 nopți însângera câte o stână. Cum vedeți, azi nu mai înspăimântă pe nimeni. Spre seară, turiștii coborau osteniți pantele abrupte. Desprinsă de grup, Miruna le-o luase înainte de un ceas. În gura peșterii, 12 urme de pași de animal sclipeau în lumina roșiatică a lunii.
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În aprilie 2024, grupul are 12.860 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).