21.04.2024
Cecilia Fofiu
Vineri Mimi a făcut lună garsoniera și azi, picior peste picior, cu țigara între dinți și cafeaua în față, își studiază soțul ce-nghite din micul dejun, șuncă cu ochiuri. Îi și zâmbește din când în când și privirea i se plimbă de la farfurie la bărbia lui unsă. Înroșit brusc, el, mai să se înece, când, pe fundul blidului, zărește un năsturaș marcat Gucci. Culmea, zornăia în cuva aspiratorului lor după ce de curând, Gina se văicărise la birou că-l pierduse. Ia-l cu pită dragule, să te saturi, îl îmbie drăgălaș soția.

Vlad Mușat
O zi grea la serviciu, iubita m-a părăsit acum o lună și mai trebuie să trag de 150 de RON încă două săptămâni. Azi, vremea ține cu învinșii, soarele e liber pe cer. M-am dus la magazinul din cartier și mi-am cumpărat o pâine caldă, un parizer de porc și un borcănel cu muștar. M-am așezat pe o bancă în parc și am început să mănânc cu poftă. După ce am mâncat jumătate de franzelă, am zâmbit. Da, sunt fericit, gustul ăsta mi-a adus aminte de liceu, de perioada-n care aveam toată viața înainte.

Monica Ciurea
În jur, tranșee, zloată și ei, gloată bulucită, se-nșiră șuierând printre dinți anafuri, prescuri și sfinte cuminecături. Pieptul le dârdâie-n șube, țurloaiele se poticnesc în bocancii scorojiți de mocirlă, stâng, drept, ca și când le-ar veni să se pișe pe mă-sa, pe tat-su și pe tot sistemul lor de căcănari. Ia zi, bă Lie, ți-o-mpuiat nevasta? Ai băiat? Bravo bă, norocosule, ți-o crescut rația. Ia dă-i, tată, o jumate-n plus, că de azi mai are o gură de hrănit. Ba pe-a mă-tii. Cărați-văs-a terminat și pâinea.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În aprilie 2024, grupul are 12.860 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus