23.04.2024
Arthur Ianoși
Să fii mezinul familiei are avantaje și nu prea. Nu-ți iei bătaie la școală, dar te bumbăcesc nănașii acasă. Ei cu mușchii, eu cu creierul. Îmi propusesem să termin clasa a șaptea cu zece pe linie. Motivul? Bursa specială, plus promisiunea de a avea camera mea. Eram în grafic. Până m-au trimis să iau pâine. Știți, profu' de mate are o brutărie. Tot nu înțeleg, scrâșni directorul. I-am cerut patru pâini. A zis că nu mai are, dar că-mi dă niște opturi. Și? Vă dați seama că asta îmi strica media. Mi-am chemat frații.

Adina Drag
Mângâie paginile îngălbenite ale cărții, care până atunci zăcuse pe un raft al bibliotecii din apartamentul cu trei camere, pe care îl închiriase de la bătrânul Hampus. I-l lăsase lui până la urmă, chiar înainte să ia decizia că vrea să moară la azil, lângă alți ramoliți ca el. Băiete, dacă dispare vreo carte din biblioteca asta, naiba te ia, mă întorc să te bântui, nu fi prost. Începe cu ce vrei, dar nu te opri niciodată. Pune-ți întrebări, la dracu. Între coperțile astea stă pâinea adevărată.

Răzvan Drăgoi
Pentru om, pâinea e viața. În sens alchimic, e materie transformată. Dusă la desăvârșire. Procesul tehnologic cuprinde, metaforic, toată evoluția umană. Dezrădăcinare. Zdrobire. Amestec. Coacere. Exact aceleași etape sunt și la geneza diamantelor. Religios, este sfântul graal, dar și una dintre marile ispite. E singura scrisă atât în a fi, întrucât reprezintă materia, cât și în a avea, fiind acumularea. Trece prin toate stările de agregare, inclusiv plasma focului. Pentru grâu, pâinea e moartea.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În aprilie 2024, grupul are 12.860 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus