21.05.2024
Gabriel Rusu
Mihai, așa cum spuneam și în podcast la Măruță, oamenii nu mă iubesc pe mine, iubesc experiența mea de viață câștigată în 34 de ani. Gabriel, tu lucrezi acum la un nou volum. Dă-ne un spoiler. Titlu, Cuțitul din bucătărie. E vorba de un thriller? Nici pe departe. E o carte de bucate. Acum, o întrebare incomodă. De ce respinge Uniunea Scriitorilor, pe cineva cu 67 de volume publicate în diverse domenii? Dragul meu Mihai, prefer să nu răspund. Dacă scoatem cifrele de vânzări, vom vedea de partea cui stă succesul.

Mădălina Angelescu
Nu glumesc. Orice formă de artă e remunerată. Prin sclipirea din privirile voastre. Prin fiorul ce vi se strecoară în suflet sau pe șira spinării. Sunt sadică, sunt romantică, onestă sau învălui totul în minciună. Scriu. Mototolesc cuvinte pe hârtii îngălbenite de vreme. Teancul de foi goale scade, în timp ce se adună cele scrise. Pătate de lacrimi pe-alocuri, mirosind a parfum sau țigări de foi. Urmele degetelor mele. Părți din sufletul meu, organe disecate vi le aștern pe tavă. Totul are un preț.

Monica Ciurea
Ea, vânzătoare de librărie. El, un anonim. Inițial ea preferase clasicii. El o preferase doar pe ea. Ea închidea la 9. El intra atunci sfios și cumpăra din toate cărțile, invariabil, o sticluță cu baloane de săpun. Era uimită. Apoi o aștepta sprijinit de zidul librăriei să își încuie cărțile și o urma docil până acasă, scriindu-i fiecare seară din baloane. Ei i-a plăcut și a trăit pentru tot restul vieții pe drumul scris de el. Azi librării ca asta sunt anticariate. În care seara, uneori miroase a trăit.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În mai 2024, grupul are 13.000 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus