22.05.2024
Monica Bologa
Stau chircită sub plapumă și încerc să adorm ca să scap de foame. Sub pleoapele închise îmi apar imagini, oameni, constelații; prin stomac un șobolan îmi zgârie măruntaiele. Mă duc la bucătărie, deschid frigiderul - pustiu. Mă așez la birou și încep să scriu. O filă, două, zece. Cuvinte după cuvinte, gânduri după gânduri se-adună într-un platou de hârtie. Mă simt sătulă de-abia după ultimul punct. Mâine la prânz o să mă hrănesc cu o altă poveste, una despre iubire. Apoi mă duc la mama să mănânc o supă.

Ana-Maria Butuza
Ajuns în târg cu un cărucior de cărți, bătrânul anticar făcu ochii roată, să surprindă vreo privire îndreptată spre el. Niciuna. Lume multă, du-te, vino, într-un zumzet ca de stup. Băgă mâna în buzunarul larg, al hainei lălâi, și scoase un teanc de fluturași caligrafiați cu același text: 'Poftiți la cărți ieftine. Toate, la jumătate de preț. La două cumpărate, una v-o dau gratis'. Îi aruncă în aer, ca pe niște porumbei albi ce zburau deasupra unei lumi oarbe. S-a oprit un puști și i-a întins cornul lui mușcat.

Gheorghiță Mircea
Scriam scrisori de dragoste pentru cei timizi, nesiguri sau neinspirați. De copil am citit literatura romantică și, când alții băteau mingea, eu răsfoiam biblioteca orașului de la antici la romantici, clasici și moderniști, teatru, poezie, roman. Mai țineți minte colecția cu rombul pe copertă? Câte iubiri am mijlocit, le citeam răspunsurile și pregăteam următoarea. Internetul, emoticonul credeam că m-a terminat. Mai vine câte un văduv sau divorțat, îmi ating cocoașa să aibă noroc și îmi întind mobilul cu Messenger.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În mai 2024, grupul are 13.000 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus