22.05.2024
Titela Durnea
Cândva am crezut că-i posibil. Scrijeleam pe unde-apucam. Îi adoram pe Eliade, Cella, Călinescu. Profesoara de română mi-a prezis succesul. Apoi a venit tăvălug '89. rEvoluția urma să ne pătrundă-n sânge, lărgind orizonturi. Un mare fâs. Colapsul educației, parvenismul, șmechereala, au devenit tipare de urmat. Cine să mai citească? Poate bancuri, cât mai triviale, acelea prind. N-am trăit din scris, dar scrisul a trăit din mine. La doi metri sub va fi doar un trup, fata mea. Viața o las în cufărul ăsta. Uite cheia.

Cecilia Fofiu
Pe Miha, nevastă-mea am cunoscut-o la rubrica matrimoniale. Făptură delicată, educată, liberă, scriitoare, te caut. Am sunat-o îndată și ne-am întâlnit la Someșu, eu cu garoafă, ea cu șal mov. Drăguță foc. Îmi luceau ochii lupește. Comand vin, o savarină, și-ncep să bat câmpii în mod îngrijit, vorbeam cu ditamai scriitoarea. Ea tăcută și zâmbitoare. Frate-mi zic, oi părea tont. Ridic nivelul tiradei și mă ofer să cumpăr tot ce-a publicat, musai cu autograf. Eu bat la mașină, sunt dactilografă, se scuză bunăciunea.

Adina Drag
A vrut să pună mâna și l-am lăsat. Și-a trecut degetele peste vopseaua de ulei cu straturi numeroase de frunze de aur și a zâmbit. Fii tu ochii mei, te rog, c-ai mei nu vor să vadă. I-am spus că pe un pătrat perfect de lumină încap la fix două trupuri îmbrățișate. Lasă asta. Zi-mi ceva real. I-am zis că am scris povestea Sărutului lui Klimt pe o nimica toată, pe când ferestrele erau încă înghețate și burlanele urlau sub povara zăpezii. Că era întuneric. Că-mi place mai mult Sărutul lui Picasso.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În mai 2024, grupul are 13.000 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus