03.06.2024
Paul Dârvariu
În primul rând, să ne focusăm pe victimă, în acest caz, rața. Dormea dusă, când individul a dat buzna în cotețul ei. O primă infracțiune. Apoi a răpit-o. A doua infracțiune. Prins în flagrant, infractorul a jurat fals. A treia infracțiune. Din păcate, televiziunile s-au obișnuit să prezinte infractorii într-o lumină favorabilă. În această speță, individul e un tânăr arătos, cu păr ondulat și ochi mari, nevinovați. Nu este corect. Mâine-poimâine, fiecare copil va veni la școală cu câte un copan de rață, la pachețel.

Nicolae Popescu
Mă Ursu, mă cuțulache, mă. Mitru își afundă fața în blana câinelui. Oile rumegau alene în țarc. Stăteau, om și câine, în fața casei din bârne de stejar. Mitru lăsă capul în piept. Nevasta îi fugise-n în vale, la oraș. Cu pruncul lor, Văsălie, cu prietenul lui, Ion, și cu toată agoniseala lui Mitru. Gândul la copil îi umezi ochii. Mângâie capul câinelui, urechea sfârtecată, piciorul încă beteag. Ursu luptase cu ursul, îi salvase viața acu' o lună, în pădure. El de ce renunțase? Se ridică: Hai, Ursu, mergem în vale.

Ana Maria Dobre-Nir
Pe străzile satului lovit de drone, Leo, un cățeluș părăsit, hoinărea în căutarea unei case și a inimii care să-i redea speranța. În aceeași lume plină de suferință, micuța Lua plângea pierderea părinților săi, în atac. Într-o zi, s-au întâlnit. Leo, cu ochii lui înțelepți, a simțit durerea din inima frântă a fetiței și, prin ghidușiile lui, a adus un zâmbet pe chipul ei. Împreună au trăit aventuri incredibile, iar în fiecare atingere, magia se ivea, alungând întunericul ce pusese stăpânire pe universul lor.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus