04.06.2024
Alina Ilie
Sfârșitul începe cu lipsa diversității, așa au anunțat când vietățile planetei au pierdut treptat caracteristicile recesive. Identici, copii xerox. Femeile cu ochii mari și gene fluturi, buze țuguiate și trupuri diforme, se plângeau că se confundă. Bărbații, scoși din aceeași matriță, se diferențiau prin freză. La fel se întâmpla și cu celelalte viețuitoare. Nimeni deosebit. Asta până când s-a născut el, primul cățeluș cu părul creț după sute de ani, și odată cu el s-a născut speranța că lumea va continua să existe.

Marius Stan
Cățelușule, îmi zicea, vino la mama. Și veneam cât de repede, cu limba scoasă. Pe vremea aia aveam părul creț, un fel de afro gen Angela Davis sau Arthur Ashe. Ea era o minune multicoloră cu părul roșu peste tot, ochii verzi bine marcați cu rimel negru și umbre mov, plus pistrui-gurmand distribuiți de-a lungul și de-a latul corpului. Ne-am iubit în pat, pe canapea, pe covor și pe o bancă în Cișmigiu, mult după miezul nopții. Până într-o zi când, flămând fiind, i-am mâncat rața.

Cecilia Fofiu
De câteva luni bune, are ochi cercănați, istoviți ca după trezire din moarte, izmene sfâșiate de spini, brațe și obraji așijderea. Unde-mi umbli noaptea copile, întreabă mă-sa cu colțul năframei peste gura strâmbată a plâns. Tace. La muncă și o ia de la capăt. Fost-au la popi bătrânii, dar unde n-au fost să-l lecuiască pe teleleul noptatic? Farmazonul ăla din Săuț l-a dezlegat. Pentru o oală cu silvoiță. Să-i ducă un cățelandru creț și nu va mai hălădui după năluci, că l-a trezi lătrând, de umblă-n somn. Și-i bine.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus